Ministeriö: Tavoitteena yhdenvertainen ja tasa-arvoinen tulevaisuus
Liikenne- ja viestintäministeriö on julkaissut suunnitelman toiminnallisesta yhdenvertaisuudesta ja sukupuolten tasa-arvosta vuosille 2023–2025. Tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa toiminnassa ja päätöksenteossa.
Suunnitelma sisältää toimenpiteitä ja mitattavia tavoitteita, joilla pyritään luomaan oikeudenmukainen toimintaympäristö kaikille liikenteen ja viestinnän alalla toimiville ja sen palvelujen käyttäjille. Suunnitelma määrittelee myös sitä, kuinka ministeriö ja sen hallinnonalan virastot edistävät yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa omassa toiminnassaan.
Suunnitelma on valmisteltu yhteistyössä ministeriön ja sen hallinnonalan virastojen kesken.
Vaikutukset näkyvät koko yhteiskunnassa
Digitaaliset yhteydet sekä liikenteen ja viestinnän palvelut mahdollistavat ihmisten osallistumisen yhteiskunnan toimintaan. Viranomaisten toiminnassa on siksi huomioitava esimerkiksi väestön ikääntyminen, yhdenvertaisuuden vahvistaminen ja esteettömyyden parantaminen.
Suunnitelma muodostuu kuudesta ministeriön ja sen hallinnonalan toiminnan osa-alueesta, joille kullekin on asetettu omat tavoitteet. Suunnitelma sisältää yhteensä 24 toimenpidettä.
Osa-alueet ovat:
1. Johtaminen, ohjaus ja hallinto
Johtamisen ja toiminnan ohjauksen tavoitteena on yhdenvertaisuus- ja tasa-arvonäkökulman kokonaisvaltainen huomioon ottaminen ministeriön ja sen hallinnonalan suunnittelussa, kehittämisessä, ohjauksessa, budjetoinnissa ja valvonnassa.
2. Vaikutusarviointi ja tutkimus
Yhdenvertaisuuden ja sukupuolten vaikutusarvioinnin tulisi olla luonteva osa valmisteluprosesseja jo niiden alkuvaiheesta lähtien. Tavoitteena on sisällyttää toiminnallinen yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo myös hallinnonalan tutkimus-, ennakointi-, selvitys- ja analyysihankkeisiin.
3. Koulutus
Tavoitteena on antaa eväitä toiminnallisen yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseen ministeriön ja sen hallinnonalan virastojen päivittäisessä toiminnassa.
4. Vaikuttaminen ja viestintä
Tavoitteena on parantaa liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan viestintää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvon näkökulmasta. Tietoisuuden lisääminen kehittää niihin liittyviä asenteita ja keskustelukulttuuria.
5. Osallisuus ja osallistaminen
Tavoitteena on edistää eri väestöryhmien mahdollisuutta tulla kuulluksi liikenne- ja viestintäpolitiikan valmistelussa esimerkiksi teknisten ratkaisujen avulla ja viestintää lisäämällä.
6. Yhdenvertainen liikenne ja viestintä
Ilman liikkumisen ja viestinnän palveluita sekä hallintoa ja infrastruktuuria osallistuminen yhteiskunnan toimintaan on käytännössä mahdotonta. Tavoitteena on parantaa liikenteen ja viestinnän yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa koskevaa tietopohjaa ja sen hyödyntämistä.
Suunnitelmaa toteutetaan virkatyönä. Liikenne- ja viestintäministeriön ja sen hallinnonalan toiminnallista yhdenvertaisuutta ja sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävän työryhmän puheenjohtajana toimii osastopäällikkö Laura Eiro liikenne- ja viestintäministeriöstä. Työryhmän sihteerinä toimii ministeriön lainsäädäntöjohtaja Kimmo Kiiski. Työryhmässä on edustus ministeriöstä sekä kaikista hallinnonalan virastoista (Ilmatieteen laitos, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Väylävirasto).
Mitä seuraavaksi?
Toteutumista seurataan ministeriön ja sen hallinnonalan toiminnallisessa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoverkostossa.
Liikenne- ja viestintäministeriön ja sen hallinnonalan suunnitelma toiminnallisesta yhdenvertaisuudesta ja sukupuolten tasa-arvosta vuosille 2023–2025 on luettavissa valtioneuvoston yhteisessä julkaisuarkistossa Valtossa.
Lähde: liikenne- ja viestintäministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.