Monta hattua päässä päivittäin
Asianajotoimistosta yritysjuristiksi hypännyt Foodoran Legal Counsel Lauri Raade saa toimia työssään paljon vartijana, sillä hän on Suomen suurimman ruoankuljetuspalvelun ensimmäinen ja ainoa paikallinen juristi.
Miten päädyit Foodoralle töihin?
En koskaan uskonut ryhtyväni in-house-juristiksi. Toimin aiemmin asianajajana ja ajattelin, että niin kauan, kun olen juristin tehtävissä, teen transaktioita. Mieleeni kuitenkin hiipi tunne siitä, että haluan nähdä myös muuta. Samalla pärjäsin ja viihdyin, mistä johtunutta jonkinlaista kognitiivista dissonanssia tai ”Jaakobin painia” kesti pitkään. Jossain kohtaa oli pakko antaa tilaa uudelle.
Tehtävässä minua puhutteli paitsi verraten uusi sekä jännittävä toimiala, myös siihen liittyvät ammatillisesti mielenkiintoiset oikeudelliset ja niihin liittyvät poliittiset kysymykset. En halunnut siirtyä helppoon juristin tehtävään. Lisäksi kuluttajaliiketoiminta on minusta mielenkiintoista. Myös itse toimenkuvaan liittyvä autonomia oli minulle elämäntapakysymyksenä tärkeä asia.
Mitä kaikkia oikeudenaloja alustatalousyrityksen juristin pitää hallita?
Alustatalouden löyhän määritelmän alle mahtuu monenlaisia yrityksiä. Yksi tapa lähestyä kysymystä on miettiä mitä markkinapaikkana toimivalla alustalla myydään tai välitetään. Foodoran ja sen emoyhtiön Delivery Heron asiakkaat ovat pääasiassa kuluttajia, jotka voivat ostaa kotiin kuljetettuna erilaisia tuotteita ravintolaruoasta ja elintarvikkeista elektroniikkaan tai peräti lääkkeisiin. Sitä mukaa, kun näitä niin sanottuja vertikaaleja tulee lisää, tulee myös niihin liittyvistä oikeudenaloista tai erityissääntelystä olla ymmärrystä. Kaikkea ei voi kukaan yksin hallita, mutta pitää osata kysyä oikeita kysymyksiä ymmärtääkseen milloin mikäkin asia tulee oikeudellisesti relevantiksi.
Esimerkiksi kulutushyödykkeiden myyntiin ei ole soveltuvaa erityissääntelyä verkossa toimivista markkinapaikan tarjoajista, vaan tällöin noudatetaan kuluttajansuojalain yleisiä määräyksiä. Toukokuussa 2022 implementoitava Omnibus-direktiivi kuitenkin tuo jonkinlaisen muutoksen tähän, kun kuluttajansuojalakiin tulee tiettyjä nimenomaan verkossa toimivia markkinapaikkoja koskevia erityismääräyksiä. Kuluttajansuoja on tietenkin vain yksi monista oikeudenaloista, jonka parissa kuluttaja-alustayrityksessä pääsee työskentelemään. Oletan, että esimerkiksi maksupalvelukysymykset tulevat korostumaan alan kehittyessä ja niin sanotun alustaekosysteemin laajentuessa uusille alueille samalla kun verkossa toimivia markkinapaikkoja koskeva erityissääntely eri oikeudenaloilla lisääntyy.
Mikä työssä on haastavaa juuri sinun toimialallasi?
Haastavaksi oman työni tekee erityisesti liiketoiminnan nopea laajentuminen jatkuvasti uusille alueille ja dynaamisessa työympäristössä kumpuavat uudet ideat. Työssäni tulee vajaan puolentoista vuoden jälkeen edelleen vastaan asioita, joissa lähden käytännössä nollasta. Työpäivän aikana myös saan tai joudun olemaan useampi eri hattu päässä selvittäessäni toisiinsa nähden hyvin erilaisia asioita. Aamupäivällä saatan selvittää tavarankuljetussääntelyä ja iltapäivällä arpajaislain määräyksiä.
Itselleni uusien asioiden opettelun lisäksi haastavia ovat tietenkin sellaiset ehkä uudenlaiset kysymykset, joihin katsotaan liittyvän oikeudellista epävarmuutta de lege lata. Oma lukunsa ovat keskenään eriävät mielipiteet de lege ferenda, mikä tietenkin vaikeuttaa tulevan sääntelyn ennakoimista. Kaiken lisäksi nämä kaksi asiaa tuntuvat välillä sekoittuvan keskenään. On mielenkiintoista nähdä, millaiseksi alustayrityksiin soveltuva etenkin EU-tason sääntely aikanaan muodostuu ja mihin suuntaan ala mahdollisesti regulaation seurauksena kehittyy.
Mikä on kokemuksesi mukaan keskeinen ero in-house-juristin ja asianajajan tehtävien välillä?
Asianajajana toimiessani yhteinen tavoite hyvin korkealaatuisen neuvonannon tarjoamisesta oli samalla sekä siunaus että kirous. Yhtäältä isossa asianajotoimistossa on periaatteessa resurssit selvittää kysymys kuin kysymys loppuun asti, mikä vähensi epävarmuuttani tehtyjen ratkaisujen suhteen. Toki juridiikassa oikeakaan vastaus ei usein ole yksiselitteinen. Toisaalta paradoksaalisesti juuri tämä resurssien yltäkylläisyys – aikaa lukuun ottamatta – loi itsessään epävarmuuden tunnetta: pitäisiköhän tätäkin kysymystä vielä selvittää?
Nykyisessä tehtävässäni ongelmanasettelu on toisenlainen. Joudun priorisoimaan asioita välillä melko säälimättömästi, kun arvioin, hieman kärjistäen, mille asialle annan itsestäni 80 prosenttia ja mihin en tartu lainkaan. Muutos on nopeaa ja välillä pitää olla valmis tekemään päätöksiä epätäydellisillä tiedoilla. Tuuliset transaktiovuodet kuitenkin antoivat toimeenpanoon liittyvää osaamista, varmuutta omaan tekemiseen sekä substanssin näkökulmasta oikeudellista yleisosaamista. Ne ovat mielestäni tehtävässäni tärkeitä ominaisuuksia.
Millainen työurasi on ollut?
Yksinkertaistaen tavanomainen. Opiskeluaikoina harjoittelin eri asianajotoimistoissa, viimeisenä Krogeruksella, jonne jäin valmistumiseni jälkeen yli seitsemäksi vuodeksi. Työskentelin pääasiassa yrityskauppojen, pääomasijoitusten, kiinteistötransaktioiden ja yhtiöoikeuden parissa. Kävin myös asiakkaana olleen pääomasijoittajan portfolioyrityksessä secondmentilla. Niin kuin moni muukin, päädyin siirtymään in-house-juristiksi.
Missä näet itsesi 10 vuoden päästä?
Olen pitkäjänteinen, mutta luonteelleni ei välttämättä sovi hyvin pitkälle menevien urasuunnitelmien tekeminen. Onnekseni näin toimiminen ei ole ehkä tarpeen. Kirjailija Adam Grant sanoi hyvin: isoja urapäätöksiä ei tehdä kartan, vaan kompassin avulla. Elämä on ennalta-arvaamatonta; kartta piirtyy matkan varrella uudestaan, mutta jos omat arvot ovat kompassissa, todennäköisesti menee oikeaan suuntaan. Haluan jättää tilaa elämän positiivisille yllätyksille.
Henkkarit
Syntymävuosi: 1987
Perhe: Tyttöystävä, lapsuudenperhe
Tutkinnot ja arvonimet: OTM, asianajajatutkinto
Yliopisto ja valmistumisvuosi: Helsingin yliopisto, 2013
Guru: Käsittämättömän elämän elänyt ja sen omaelämäkerrassaan Total Recall: My Unbelievably True Life Story kuvannut Arnold Schwarzenegger, jonka lapsuudenkoti Itävallan Thalissa on jenkki-kitscheineen ja vahanukkeineen amerikkalaisen unelman ja populaarikulttuurin pettämätön matkakohde.
Lempioikeudenala: Yhtiöoikeus
Jos ei olisi juristi, olisi: Haluaisin sanoa yrittäjä.
Suosittelen
Kirja: Steven Pinker, Enlightenment Now – The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress. Ymmärryskyvyn synkkyydellään ylittävien uutisten aikana kirja luo tarpeellista uskoa siihen, että tieteeseen ja järkeen nojaavan ihmiskunnan hyvinvointi kehittyy positiivisesti myös tulevat vuosituhannet.
Kuvataiteen teos: Valokuvataide, kuten Aapo Huhdan Omatandangole-sarja
Ruokalaji: Meksikolais-italialaisen fuusiokeittiön oivaltavat luomukset, erityisesti itse tehty tortillapizza nautittuna mökkimaisemissa al fresco
Urheilulaji: Kuntosalitreenaus, sunnuntaiaamun puolimaraton Helsingin upeita rantoja pitkin
Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!