Neljälle suomalaiselle puhtaiden ratkaisujen hankkeelle yhteensä noin 260 miljoonaa euroa rahoitusta EU:n in­no­vaa­tio­ra­has­tos­ta

24.10.2024 07:25

Euroopan komissio on valinnut 85 innovatiivista nettonollaprojektia edistämään huipputason puhtaiden teknologioiden käyttöönottoa ympäri Eurooppaa. Tukea saa myös neljä Suomeen sijoittuvaa hanketta, joiden toteuttajina ovat Metsä Groupin Metsä Spring Oy, Solvay Oy, FREYR Battery Finland Oy ja Nordic Ren-Gas Oy.

Komissio ei tässä vaiheessa ilmoita hankekohtaisten tukien määrää. Määrät tarkentuvat siinä vaiheessa, kun hyväksytyt hankkeet allekirjoittavat avustussopimuksen Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto CINEA:n kanssa.

Tällä rahoituskierroksella valitut 85 hanketta saavat Innovaatiorahastosta avustuksia yhteensä 4,8 miljardia euroa. Rahastosta on tuettu ennen tätä 123 hanketta vuodesta 2020 alkaen (ks. komission tiedote 23.10.2024). Nyt toteutettu rahoituskierros nostaa hankkeiden rahoituksen yhteensä 12 miljardiin euroon. 

”On hienoa, että suomalaiset hankkeet menestyivät EU:n Innovaatiorahaston tämän kierroksen tukihaussa, ja että hankkeita on eri sektoreilta. On tärkeää, että emme keskity vain yhteen teknologiaan. Nytkin tukea saavat niin biopuolen, vedyn kuin akkuteknologian hankkeet. On tärkeää, että menestymme näissä EU-tason rahoituskierroksissa, kun omat kansalliset varamme ovat rajallisemmat. Menestys on myös merkki suomalaisesta innovaatio- ja teknologiaosaamisesta puhtaan energiahankkeiden edistämisessä”, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

”Myönteistä on, että kaksi tuen saanutta hanketta löytyy Kymenlaaksosta, Kotkasta ja Voikkaalta, jonne teollinen murros on iskenyt vaikeasti. Osaltaan nämä tuovat valoa alueelle ja viestivät vahvasti, että teollinen uudistuminen kannattaa myös itäisessä Suomessa. Valtakunnallisesti näitä asioita linjaamme tulevassa teollisuuspoliittisessa strategiassa”, sanoo elinkeinoministeri Wille Rydman.

Metsä Group saa tukea 3D-kuituhankkeeseen, jossa otetaan käyttöön fossiilipohjaisia muovipakkauksia korvaavia kestäviä ja toimivia pakkausratkaisuja. 3D-kuitukonseptia ja sen lopputuotteita kehittää Metsä-konsernin innovaatioyhtiö Metsä Spring Oy. Hankkeessa tuotantoteknologiaa ja 3D-kuitujen peruslaitteita toimittaa Valmet. Uusien pakkaustuotteiden ensisijainen raaka-aine on Metsä Groupin sellutehtaiden kestävä puumassa Suomessa. Tuotteiden ensimmäiset sovellusalueet löytyvät ruoka- ja ruokapalvelupakkausten alueelta. Hankkeessa Raumalle perustetaan kaupallisen mittakaavan 3D-kuitutehdas, jonka vuosituotanto on noin 60 000 tonnia.

Solvay Oy saa tukea euroa vetyperoksidin valmistushankkeeseen. Yhtiön Voikkaan tehtalla on valmistettu vetyperoksidia maakaasusta, mutta se on joutunut etsimään venäläiselle maakaasulle korvaavan raaka-aineen Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Myös Solvayn hiilineutraalisuustavoitteet ovat vauhdittaneet maakaasusta irtautumista. Vetyperoksidia käytetään muun muassa sellun ja tekstiilien valkaisuun sekä desinfiointiaineena. Yhtiön osuus Suomen vetyperoksidin myynnistä on yli 50 prosenttia.

FREYR Battery Finland Oy saa tukea Vaasaan suunnitellun akkujen katodimateriaalia valmistavan tehtaan rakentamiseen. Yhtiö valmistaisi tehtaalla yhdessä yhteistyökumppaninsa kanssa ns. LFP-akuissa käytettävää katodimateriaalia. Nikkelin ja koboltin sijaan LFP-akuissa raaka-aineina ovat rauta ja fosfaatti.

Nordic Ren-Gas Oy saa tukea Kotkaan suunniteltavalla sähköpolttoaineen tuotantolaitokselle, joka hyödyntää myös hiilidioksidin talteenottoa. Yhtiö voitti toukokuussa järjestetyn EU:n ensimmäisen vetyhuutokaupan, jossa yhtiö sai 45 miljoonan euron rahoituksen Lahteen sijoittuvan toisen laitoksensa vedyn tuotantoon.

EU:n Innovaatiorahasto tukee projekteja, jotka vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä, edistävät uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoa, parantavat energiatehokkuutta sekä mahdollistavat päästöjen vähentämisen energiaintensiivisillä teollisuudenaloilla. Innovaatiorahasto tukee erityisesti sellaisia hankkeita, jotka voivat merkittävästi vähentää Euroopan hiilijalanjälkeä ja samalla lisätä taloudellista kasvua ja kilpailukykyä kestävällä tavalla. Rahaston rahoitus perustuu EU:n päästökauppajärjestelmän (ETS) tuloihin.

Lähde: työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää