
Nollatuntisopimus: miten vuosiloma määräytyy?
Kertyykö tarvittaessa töihin kutsuttavalle työntekijälle vuosilomaetuutta rahassa ja ajassa?
Vaihtelevaa työaikaa koskeva ehto
Vuonna 2018 työsopimuslakiin lisättiin säännöksiä työsopimuksista, joissa työaika vaihtelee sovitun enimmäis- ja vähimmäismäärän välillä. Sen lisäksi näitä säännöksiä sovelletaan tarvittaessa töihin kutsuttaviin työntekijöihin. Erityissääntely koskee lähinnä sairausajan palkan ja irtisanomisajan palkan suuruuden laskemista. Vuosilomalakiin ei tässä yhteydessä tehty mitään muutoksia.
Vuosiloman kertyminen
Vuosilomalaissa on useita loman kertymistä koskevia sääntöjä. Perinteisin on 14-päivän sääntö. Jos sopimuksen mukainen työaika on kaikkina lomanmääräytymisvuoden kuukausina vähintään 14 päivää, noudatetaan tätä sääntöä. Jos jokin kuukausi jää vajaaksi sellaisen poissaolon vuoksi, jota ei rinnasteta työssäoloon, ei tällaiselta kuukaudelta kerry lomaetuutta rahassa eikä ajassa.
Toinen sääntö on 35-tunnin sääntö. Sitä sovelletaan, jos yhden tai useamman kuukauden sopimuksen mukainen työaika on alle 14 päivää, mutta yli 35 tuntia. Lomaa kertyy niiltä kuukausilta, jolloin täyttyy 35 tuntia työssäoloa tai siihen rinnastettavaa aikaa. Muilta kuukausilta lomapäiviä ei kerry, mutta tuntipalkkaiselle kertyy lomapalkkaa.
Lomakorvaus työsuhteen aikana
Jos työntekijä tekee sopimuksen mukaan kaikkina lomanmääräytymisvuoden kuukausina alle 14 päivää tai alle 35 tuntia työtä, on työntekijällä oikeus lomakorvaukseen työsuhteen aikana. Tämän lisäksi hän saa halutessaan kaksi palkatonta vapaapäivää jokaista kuukautta kohti.
Lomaetuus 0-tuntilaiselle
Edellä selostettuja kolmea sääntöä ei sovelleta rinnakkain. Kun kyse on 0-tuntisopimuksesta, määräytyy sovellettava sääntö työajan toteuman mukaan ja lopputulos tiedetään vasta jälkikäteen. Jos toteuma on kaikkina kuukausina vähintään 14 päivää, noudatetaan sitä sääntöä. Jos toteuma on yhtenäkin kuukautena alle 14 päivää, mutta yli 35 tuntia, noudatetaan sitä sääntöä. Jos toteuma on kaikkina kuukausina alle 35 tuntia, maksetaan lomakorvaus ja lisäksi työntekijällä on halutessaan oikeus edellä kerrottuihin palkattomiin vapaapäiviin.
Sekä lomapalkka 35-tunnin säännön piirissä että edellä selostettu lomakorvaus on 9 tai 11,5 prosenttia lomamääräytymisvuoden aikana työssäolon ajalta maksetusta tai maksettavaksi erääntyneestä palkasta lukuun ottamatta hätä- tai ylityön korotusosia.
**
Varatuomari Harri Hietala (sopla.fi) on osallistunut monipuolisesti työehtosopimusneuvotteluihin, neuvontaan, asianajoon ja työlakien valmisteluun sekä niiden noudattamisen valvontaan. Hietala on kirjoittanut lukuisia työlainsäädäntöä käsitteleviä teoksia. Asianajaja, varatuomari, opetusneuvos Keijo Kaivanto on päivittäin tekemisissä haastavien työoikeudellisten kysymysten kanssa ja kirjoittanut useita työoikeutta käsitteleviä kirjoja yli 35 vuoden ajan.
Lisää työoikeudesta esimerkiksi seuraavissa Harri Hietalan ja Keijo Kaivannon teoksissa:
Esimiehen käsikirja 2021(Hietala – Kaivanto – Pystynen, Alma Talent 2021)
Työsopimus ja johtajasopimus (Hietala – Kaivanto, Alma Talent, 2021)
Työpaikalla nähtävänä oltava lainsäädäntö 2022 (Hietala – Kaivanto, Alma Talent, 2021)
Uusi yhteistoimintalaki käytännössä(Hietala – Kaivanto, Alma Talent, ilmestyy lokakuussa 2021)

Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.