Ohje sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain soveltamisesta julkaistu
STM on julkaissut soveltamisohjeen, joka koskee 1.1.2024 voimaan tulevaa uutta sote-valvontalakia (laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023). Laissa säädetään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjien valvonnasta sekä yksityisten ja julkisten palveluntuottajien toimintaedellytyksistä, rekisteröinnistä, omavalvonnasta ja viranomaisvalvonnasta.
Samalla kun sote-valvontalaki tulee voimaan, kumotaan voimassa olevat yksityisistä sosiaalipalveluista annettu laki (922/2011) ja yksityisestä terveydenhuollosta annettu laki (152/1990). Myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelulainsäädännössä olevat valvontaa koskevat säännökset kumotaan pääosin.
Vaikka valvontalakia sovelletaankin 1.1.2024 alkaen, lain 28 § tulee voimaan kuitenkin vasta 1.1.2025 siltä osin kuin siinä viitataan uuteen vammaispalvelulakiin. Tämä johtuu vammaispalvelulain voimaantulon lykkäämisestä. Lain 28 §:ssä säädetään palveluntuottajan velvollisuudesta ja henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimivan henkilön oikeudesta tarkistaa työntekijöiden rikosrekisteriote iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Säädösmuutosten tavoitteena on yhtenäistää nykyistä sääntelyä ottamalla huomioon uudistuvat palvelujen tuottamistavat.
Nyt julkaistu ohje sisältää erityisesti valvontalain ydinsisältöä ja lain myötä tapahtuvia keskeisiä muutoksia.
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan yleinen ohjaus kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. Laillisuusvalvontaviranomaisina toimivat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) ja aluehallintovirastot.
Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.