
“Oman yrityksen kasvu ja kansainvälistyminen energisoi”
JURISTI YRITTÄÄ | Kasvuyrittäjä Timo Lappi on luotsannut markkinoille ja menestykseen kaksi omien alojensa haastajayritystä.
Isoisoisäni, molemmat isovanhempani, vanhempani, veljeni, serkkuni ja enoni ovat lääkäreitä. Tästä huolimatta minulle kirkastui heti lukion alussa, että haluaisin juristiksi.
Sisäinen motivaationi oli vahva, joten pääsykokeisiin valmistautuminen oli innostava kokemus. Opiskeltuani vajaan vuoden Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä päätin vielä täydentää opintojani hakemalla Helsingin kauppakorkeakouluun.
Opiskeluaikanani nykyisen kaltaista positiivista yrittäjyyspuhetta ei vielä ollut. Oikiksessa yrittämisestä ei puhuttu mitään. Kauppakorkeakoulussa opintoihini sisältyi yksi yrittäjyyden perusteiden kurssi, joka ei kuulunut koulun kuumimpiin oppiaineisiin.
Sittemmin olen kyllä oppinut, että juristin koulutus luo mainiot edellytykset yrittäjyyteen. Opintomme sisältävät laajan kattauksen yrittämisessä tarvittavia osaamisia osakeyhtiön johtamisesta aina liiketoimintasopimusten neuvotteluun. Meidät opetetaan ajattelemaan systemaattisesti ja loogisesti, ja juristin koulutus nauttii yrittäjän sopimuskumppaneiden ja muiden sidosryhmien kunnioitusta.
Ei minusta kuitenkaan alun perin pitänyt tulla yrittäjää, vaan suuntasin asianajoalalle. Pidin asianajajan ammatista paljon eikä minulla ollut suunnitelmia vaihtaa alaa. Olin sitoutunut työpaikkaani ja tiesin miten urani siellä voisi edetä. Sitten minulle kuitenkin avautui niin mielenkiintoinen mahdollisuus, etten voinut sanoa sille ei.
Omalla toimialallani oli starttivaiheessa uudenlainen ja mielenkiintoinen startup, joka etsi tiimiinsä vielä muutamaa co-founderia. Kävin juttelemassa hankkeesta juuri ennen kesälomaani vuonna 2006. Loman aikana päätös kypsyi ja tein rohkean hypyn Suomen vanhimman asianajotoimiston houkuttavalta urapolulta startup-yritykseen.
Asianajajasta kasvuyrittäjäksi
Muistan hyvin vielä ensimmäiset työpäiväni starttivaiheen Fondialla. Meillä oli pieni toimisto Pohjoisen Rautatiekadun New Business Centerissä. Enää minulla ei ollut omaa työhuonetta, kokeneempia kollegoita, sihteeriä, IT-tukea eikä pienen kirjakaupan kokoista konttoritarvikevarastoa. Oli vain muutaman kanssayrittäjän tiimi, läppärit ja kova tahto saada yrityksemme kasvuun.
Ensimmäinen yrittäjäsyksyni kului asiakas- ja myyntityön ohella Fondian strategiaa luoden. Tuolloin tehdyt strategiset valinnat ovat voimassa edelleenkin: haluamme olla toimialamme rohkea uudistaja, yhdistää ulkoisen ja sisäisen juristin roolien parhaat puolet ja luoda toimialamme parhaan työpaikan.
Neljän co-founderin yrittäjätiimissämme käytiin näistä aiheista lennokkaita keskusteluja. Kukaan meistä ei olisi yksin saanut samanlaista lopputulosta aikaan, vaan siihen tarvittiin jokaisen panosta. Myöhemmin olenkin lukenut tutkimuksia, joiden mukaan usean co-founderin yritykset menestyvät paremmin kuin yhden founderin perustamat yritykset. Me olimme kaikki juristeja, mutta tutkimusten mukaan yritys menestyy vielä paremmin, jos co-foundereilla on monimuotoisemmat taustat: osalla tekninen ja osalla kaupallinen.
Olemme Fondialla aina halunneet erottua toimialallamme. Olemme tehneet strategisen päätöksen olla hakeutumatta Suomen Asianajajien jäseneksi ja myös lakiosastopalveluun pohjautuva liiketoimintamme poikkeaa perinteisistä lakitoimistojen palveluista.
Meille oli alusta alkaen selvää, että halusimme luoda kasvuyrityksen, josta voisi tulla yrittäjiään suurempi. Jo ensimmäisenä yrittäjäsyksynäni olimme linjanneet, että tavoitteenamme on luoda kansainvälinen toimija lakialalle ja listata se pörssiin.
Fiilis olikin huikea, kun kymmenen vuotta myöhemmin onnistuimme tavoitteessamme listata Fondia ensimmäisenä pohjoismaisena lakipalveluyrityksenä First North -markkinapaikalle. Pääsimme soittamaan pörssikelloa.
Fondian listauksen jälkeen aloin yhä enemmän kokea itseni vain yhdeksi osaksi yli satapäiseksi kasvanutta organisaatiotamme. Kaipasin takaisin yrittäjäksi ja päädyin yhdeksi co-founderiksi työterveys- ja terapia-alan yritykseen Helttiin. Toimin kymmenen vuoden ajan Heltin toimitusjohtajana kasvattaen Heltistä liki 200 terveysalan ammattilaista työllistävän haastajayrityksen, kunnes palkkasimme Helttiin uuden toimitusjohtajan ja siirryin itse hallituksen puheenjohtajaksi.
Monet kertovat näkevänsä Fondiassa ja Heltissä paljon samoja piirteitä. Molemmat yritykset ovat tuoneet toimialalleen uudenlaisen liiketoimintamallin ja haastaneet omaa markkinaansa. Itse olen ajatellut, että kyse on sukunäöstä: sisaruksilla on tunnetusti samoja piirteitä, mutta jokaisella on silti oma ainutlaatuinen ulkonäkö, olemus ja persoona.
Palasin Fondian hallitukseen neljä vuotta sitten ja aloitin sen puheenjohtajana viime vuonna. Tämän vuoden alussa ympyrä tietyllä tapaa sulkeutui, kun minusta tuli Fondian väliaikainen toimitusjohtaja. Koen, että työni kasvuyrittäjänä Fondialla on vielä kesken. Fondialla on potentiaalia vielä nykyistä paljon enempään, ja suhtaudun toimialaamme odottavaan teknologiamurrokseen mielenkiintoisena ja positiivisena haasteena.
Vastuuta, vapautta, palkitsevia onnistumisia
Yrittäjäksi siirtyminen kasvatti minua ammatillisesti suuren harppauksen. Enää ympärilläni ei ollut kokeneempia kollegoita, joilta kysyä asioita, vaan vastuu kaikesta piti ottaa itse. Aloittaessani yrittäjänä minulle kerrottiin, että yrittäjänä sekä onnistumiset että epäonnistumiset tuntuisivat paljon suuremmilta kuin aiemmalla urallani. Pääsin pian todistamaan, että tämä neuvo piti paikkansa.
Onnistumisen kokemusten lisäksi parasta yrittäjänä on vapaus vaikuttaa omaan työhönsä. En koskaan istu turhissa palavereissa, koska minulla on suuret vaikutusmahdollisuudet työpäivieni sisältöön. Työpäiväni ovat usein pitkiä, mutten koe sitä kuormittavana, koska työni sisältö on innostavaa.
Raja työn ja vapaa-aikani välillä on jatkuvasti hämärtynyt, ja nykyään ajattelenkin, että olen aina töissä ja aina lomalla. Minua ei haittaa ajatella työasioita, kun olen vapaapäivänä juoksemassa. Usein saatan olla tuottavimmillani muulloin kuin normaalissa työarjessa. Toisaalta en koe huonoa omaatuntoa siitä, etteivät lomani rajoitu vuosilomalaissa säädettyihin.
Työarkeni muuttui tämän vuoden alussa, kun otin vastaan Fondian väliaikaisen toimitusjohtajan pestin. Tällä hetkellä en tunne itseäni ensisijaisesti yrittäjäksi, vaan yritysjohtajaksi. Uusi roolini on vähentänyt ajankäyttöni vapautta, ja tiedän että myös minulta odotetaan organisaatiomme pelisääntöjen ja käytäntöjen noudattamista.
Toisaalta olen oppinut tässä tehtävässä paljon uutta. On ollut energisoivaa nähdä, miten Fondia on poissaoloni aikana kasvanut ja kansainvälistynyt, mutta kuitenkin sen ytimestä löytyy vanhoja tuttuja asioita, joita olen ollut Fondian varhaisessa vaiheessa luomassa.
Nyt ajattelen, että olisin voinut siirtyä palkkatöistä yrittäjäksi jo aiemminkin. Oman yrityksen perustamisen kynnys on matalammalla kuin yleensä luullaan. Juristin koulutus antaa mainiot edellytykset yrittäjänä onnistumiselle. Yrityksen perustaminen ja johtaminen on peloteltua yksinkertaisempaa, ainakin meille juristeille. Haluankin kannustaa juristeja miettimään omaa yritystä aidosti kiinnostavana ja realistisena uravaihtoehtona.
Yrittäjän, yritysjohtajan ja juristienkin työ koostuu valtaosin ongelmien ratkaisemisesta. Siksi kehotan aina välillä itseäni pysähtymään ja keskittymään ratkaistavana olevien ongelmien sijaan positiivisiin asioihin ja saavutuksiin. Tunnen ylpeyttä siitä, että Fondia ja Heltti yhdessä tarjoavat hyvän työpaikan liki 500 ihmiselle ja auttavat tuhansia asiakasyrityksiä.
Unelmani on, että onnistuisin näiden yritysten avulla jättämään pysyvän positiivisen jäljen ympäristööni. Toivon, että Fondia ja Heltti jatkavat toimintaansa vielä pitkään sen jälkeen, kun en itse enää ole niiden toiminnassa mukana.
***
Timo Lapin kirja Osakeyhtiön johtoketju – Omistajat, hallitus, johto (Alma Insights) ilmestyy syyskuussa 2025. Alma Insights julkaisee myös Juristikirjettä.

Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen viikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!
Aiheeseen liittyvää

Kolme tietä oikeustieteen professoriksi

Väitöskirja tarjoaa mahdollisuuden ajatuksellisiin seikkailuihin
