Painokoneen vaarojen arviointi ja toimenpiteet vaaran poistamiseksi puutteellisia – sakot yhtiölle ja kahdelle työnantajan edustajalle
Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi pakkausten valmistukseen erikoistuneen yhtiön 8 000 euron yhteisösakkoon sekä yksikön päällikön 30 päiväsakkoon ja työnjohtajan 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.
Käräjäoikeudessa käsitelty asia tuli ilmi, kun yhtiössä suoritettiin työsuojelutarkastus kesällä 2021 sattuneen työtapaturman vuoksi. Työntekijä oli yrittänyt poistaa painokoneeseen tulleen häiriön koneen ollessa käynnissä. Tarkastuksella havaittiin, että työntekijöiden yleisenä käytäntönä oli poistaa kyseinen häiriö työkalulla. Tähän liittyen työnantaja oli ohjeistanut, että kone tulee sammuttaa huoltotoimien ajaksi. Pääsyä koneen vaara-alueelle ei ollut estetty koneen ollessa käynnissä, minkä vuoksi siitä aiheutui vaaraa koneella työskenteleville työntekijöille.
Vaara-alueelle pääsyn estäminen ensisijaisesti teknisillä toimilla olisi ollut mahdollista
Käräjäoikeus katsoi esitetyn näytön perusteella, että koneen vaara-alueelle pääsyn estäminen teknisillä toimilla olisi ollut mahdollista. Näin ollen työntekijöiden ohjeistus koneen sammuttamisesta huollon ajaksi ei ollut riittävä toimenpide. Tältä osin vastaajien menettely oli käräjäoikeuden mukaan työturvallisuusmääräysten vastaista. Kyseinen puute työturvallisuudessa osoitti käräjäoikeuden mukaan myös sen, että vastaajat olivat laiminlyöneet velvollisuutensa riittävän järjestelmällisesti selvittää ja arvioida työn vaaratekijät, kun otetaan huomioon työn ja toiminnan luonne.
Käräjäoikeuden mukaan riidatonta asiassa oli se, että painokoneen käyttöohjeet eivät olleet käytettävissä. Lisäksi oikeudenkäynnissä tuli esille, että vastaajat olivat tienneet toistuvasta häiriöstä, mutta eivät ryhtyneet asianmukaisiin toimenpiteisiin. Myös näiltä osin työturvallisuusmääräyksiä oli käräjäoikeuden mukaan rikottu.
Sen sijaan asiassa ei käräjäoikeuden mukaan tullut selvitetyksi, että kyseisen työntekijän perehdytys olisi ollut puutteellista, eikä sitä, että vastaajat olisivat tienneet vaarallisesta työtavasta koneen ollessa käynnissä ja sallineet sen. Käräjäoikeus katsoi, että vastaajien syyksi luetut laiminlyönnit eivät olleet tahallisia, vaan kyse oli huolimattomuudesta.
Kymenlaakson käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 23/733.
Lähde: aluehallintoviraston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.