Palvelukodin työntekijät tekivät huomattavia määriä töitä – palveluesihenkilölle sakkoja työaikarikkomuksesta
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaisen palvelutalon palveluesihenkilölle kymmenen päiväsakkoa.
Syytteen mukaan palvelutalon palveluesihenkilö, joka toimi työnantajan edustajana, oli vuonna 2022 tahallaan tai huolimattomuuttaan rikkonut työaikalain säännöstä, joka rajoittaa työajan enimmäismäärää. Palveluesihenkilö ei ollut seurannut työntekijöiden työaikoja riittävästi, minkä seurauksena kolmen työntekijän työajat olivat ylittäneet sallitun enimmäismäärän neljän kuukauden tarkastelujaksoilla. Työaikalain (872/2019) mukaan keskimääräinen viikkotyöaika saa olla enintään 48 tuntia.
Tapauksessa työntekijöiden keskimääräiset viikkotyöajat olivat:
- ensimmäisellä työntekijällä 48,4 tuntia
- toisella 52,4 ja 54,8 tuntia kahdella tarkastelujaksolla sekä
- kolmannella 53 tuntia.
Palveluesihenkilö kiisti syytteen. Palveluesihenkilön mukaan hänellä ei ollut osaamista tai tietoa työajan enimmäismäärien seurannasta. Hänen mukaansa hänellä ei asemansa perusteella ollut mitään tekemistä sen kanssa, ettei työnantaja ollut ottanut käyttöön työajan enimmäismäärien selvittämisen järjestelmää ja ettei palveluesihenkilöitä ollut tähän ohjeistettu eikä perehdytetty. Palveluesihenkilön mukaan palveluesihenkilöiden vastuulla oli henkilöstön saatavuuden osalta erittäin haastavassa tilanteessa ainoastaan varmistaa henkilöstömitoitukset täyttävä työvuorosuunnittelu.
Esihenkilöllä on velvollisuus olla tietoinen lain säännöksistä
Työajan enimmäismäärän ylitykset olivat riidattomia ja mainittu työsuojelutarkastajan laatimassa tarkastuskertomuksessa. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että vastaaja oli palveluesihenkilönä ollut vastuussa alaistensa työajan suunnittelusta ja seurannasta, ja että hän on ollut tietoinen työntekijöiden työajan huomattavista tuntimääristä. Käräjäoikeus katsoi, että palveluesimiehen olisi asemansa ja tehtäviensä perusteella kuulunut perehtyä ja olla tietoinen työaikaa koskevista lain säännöksistä ja huolehtia työnantajan edustajana siitä, että säännöksiä noudatetaan. Näin ollen käräjäoikeus katsoi, että palveluesihenkilö oli työnantajan edustajana tahallaan tai huolimattomuudesta rikkonut työaikalain enimmäistyöaikaa koskevaa säännöstä. Palveluesihenkilö ei ollut havaitsemistaan työntekijöiden huomattavista työtuntimääristä huolimatta pyrkinyt edes selvittämään työtuntimäärien ylitysten lainmukaisuutta.
Työntekijöiden halukkuus lisätunteihin ei poista rangaistavuutta
”Työnantajien tulisi määritellä työajan enimmäismäärän seurantajaksot ja huolehtia, ettei työtunteja tehdä liikaa. Työntekijöiden halukkuus tai suostumus työajan enimmäismäärän ylitykseen ei poista teon rangaistavuutta”, huomauttaa työsuojelun lakimies Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 2.12.2024, asianro R 708/2024/1788.
Lähde: aluehallintoviraston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.