Pohjoismaat esittivät julkilausuman tasa-arvon edistämisen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta
Pohjoismaisten tasa-arvo- ja HLBTI-asioista vastaavien ministerien kokous järjestettiin 27.11.2024 Tukholmassa. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa sukupuolten tasa-arvon ja ihmisoikeuksien heikkenemistä kansainvälisellä tasolla. Suomea kokouksessa edusti sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Kokouksessa ministerit esittivät huolensa sukupuolten tasa-arvoa ja HLBTI-ihmisten yhtäläisiä oikeuksia vastustavan ajattelun kasvua kohtaan. Tasa-arvoministerit esittivät yhteisen julkilausuman, jossa painotettiin Pohjoismaiden yhteistä visiota ihmisten yhtäläisistä oikeuksista sukupuolesta tai seksuaali-identiteetistä riippumatta.
Julkilausumassa annettiin myös lupaus puolustaa sukupuolten tasa-arvon ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien eteen tehtyä työtä ja jatkaa yhtäläisten oikeuksien eteen työskentelemistä myös tulevaisuudessa.
Pohjoismaiden tasa-arvo- ja HLBTI-asioista vastaavat ministerit ilmaisivat huolensa kasvavasta vastarinnasta ja takapakista sukupuolten tasa-arvon ja HLBTI-ihmisten yhtäläisten oikeuksien suhteen. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan osana anti-gender liikehdinnän vastaista työtä (Pushing For Progress) annettu julkilausuma on tärkeä askel eteenpäin.
- Tasa-arvotyö kohtaa kasvavaa organisoitua vastustusta eri puolilla maailmaa ja myös kansainvälisissä organisaatioissa. Pidän tärkeänä, että Suomi ja Pohjoismaat edistävät yhdessä aktiivisesti sukupuolten tasa-arvoa sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumista”, tasa-arvoasioista vastaava ministeri Grahn-Laasonen sanoo.
Ministerien tapaamisessa keskusteltiin myös pohjoismaisesta yhteistyöstä YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan (CSW) tulevassa istunnossa, poikien ja miesten kohtaamista tasa-arvohaasteista sekä muista ajankohtaisista asioista.
Yhteistyö Baltian maiden kanssa jatkuu
Pohjoismaiden tasa-arvo- ja HLBTI-asioista vastaavien ministerien kokouksen ohessa ministerit kokoontuivat Baltian maiden kollegoidensa kanssa pyöreän pöydän keskusteluun, joissa etsittiin ratkaisuja sukupuolistuneeseen väkivaltaan. Ministeri Grahn-Laasonen näkee yhteistyön Baltian maiden kanssa tärkeänä.
- Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuminen on Suomessa yksi tasa-arvopolitiikkamme kärki, ja se on sitä myös muissa meille läheisissä maissa. On arvokasta, että teemme asiasta yhteistyötä Pohjoismaiden lisäksi myös Viron, Latvian ja Liettuan kanssa, ministeri Grahn-Laasonen sanoo.
Suomi Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaaksi
Päivän aikana käsiteltiin myös Suomen tulevaa Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuskautta. Suomi on ministerineuvoston puheenjohtajamaa vuonna 2025.
Vuonna 1971 perustetun ministerineuvoston tehtävänä on löytää ja kehittää pohjoismaisia ratkaisuja haasteisiin, joissa yhteistyö tuottaa parempia tuloksia kuin yksittäisten maiden toiminta.
Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.