Promptaus: Miten ohjeistamme tekoälyä?
LEGAL TECH | Älä tyydy ensimmäiseen versioon, hyödynnä omaa tyyliä, tekstiä ja ideoita, ohjeista hyvin ja tarkista aina faktat, tiivistää LEGIT-tekoälyfirman Antti Innanen promptaus-ohjeet juristeille.
Promptaus tai promptaaminen tarkoittaa tekoälylle annettuja komentoja tai ohjeita. Helpoimmillaan promptaus voi olla yksinkertaisten käskyjen antamista tekoälysovellukselle. "Tarkista virheet" tai "tee minulle ensi viikon kauppalista" ovat esimerkkejä näistä käskyistä.
Sosiaalisessa mediassa löytyy erilaisia listauksia tehokkaista prompteista: "100 parasta promptia juuri sinulle" -tyyppiset listat sisältävät usein monimutkaisilta vaikuttavia komentoja, joiden on tarkoitus tuottaa loistavia tuloksia.
Kaikki tekoälytyökaluja käyttäneet kuitenkin tietävät, että välillä tekoälyn tuottama teksti on hajutonta ja mautonta tai sisältää jopa selkeitä virheitä.
Juridiikan alalla tekoälyn on luvattu tuovan merkittäviä tehokkuus- ja laatuparannuksia. Mutta miten työkaluja tulisi käyttää, jotta niistä saataisiin kaikki teho irti? Mitä juristin tulisi tietää promptauksesta?
Kysyimme asiasta LEGIT-tekoälyfirman Antti Innaselta. Innanen on tekoälyn ja juridiikan asiantuntija.
1. Ensimmäinen versio on aina huonoin versio
"Ihmiset ovat tottuneet siihen, että digitaaliset työkalut tuottavat välittömästi oikeita vastauksia. Jos haen tietoa Googlesta tai oikeustapausta Finlexistä, saan nämä usein ensimmäisellä käskyllä. Tekoäly ei kuitenkaan toimi tällä tavalla. Tekoäly tarvitsee taustaa ja vuorovaikutusta, jotta lopputulos olisi hyvä. Tämän vuoksi tekoälyn ohjeistaminen muistuttaa enemmän keskustelua kuin suoraviivaista käskemistä," Innanen sanoo.
"Monet pettyvät tekoälyn antamiin ensimmäisiin vastauksiin: kauppalistassa on tuotteita, joita ei ole kaupassa! Tämähän antaa ihan väärää tietoa! Ymmärtämällä sen, että tekoäly toimii eri tavalla kuin vaikkapa tietokanta, voi henkisesti varautua siihen, että ensimmäinen versio on aina huonoin versio. Antamalla kontekstia vaikkapa ruokavaliosta, asuinpaikasta ja allergioista tulos on paljon parempi. Juridisessa työssä versiointi saattaa tarkoittaa esimerkiksi tekstin tyylin muuttamista tai vaikkapa tulosten esittämistä taulukkona," Innanen kertoo.
Älä siis anna periksi, jos ensimmäinen pyyntösi ei tuota toivottua tulosta!
2. Hyvä promptaus on vuorovaikutusta
Tekoälyyn kannattaa suhtautua vuorovaikutteisena kumppanina, jonka kanssa käydään keskustelua. Käytä omaa ääntäsi ja tyyliäsi, sillä persoonallinen ja kontekstiin sidottu promptaus tuottaa yleensä parempia tuloksia.
"Komentojen listat voivat toimia hyvänä alkuna, mutta todellinen arvo syntyy siitä, kun promptauksessa käytetään omaa tekstiä, omaa tyyliä ja omia ideoita," Innanen sanoo. "Työkalujen käyttämisen kautta jokainen oppii oman tapansa keskustella tekoälyn kanssa. Näin myös ihmisen oma persoonallinen tyyli säilyy. Promptauksen oppiminen muistuttaa mielestäni vähän uuden kielen oppimista. Se on itse asiassa aika hauskaa", Innanen kertoo.
3. Tekoälyä kannattaa ohjeistaa
Tekoäly toimii parhaiten, kun sitä ohjeistetaan huolellisesti. Anna tekoälylle tarpeeksi taustatietoa ja pyydä sitä tarvittaessa omaksumaan tietty rooli tai näkökulma. Jos tehtävä on monivaiheinen, kirjoita askeleet selkeästi. Monimutkaiset tehtävät kannattaa jakaa yksinkertaisempiin osiin.
"Kerro tekoälylle tarkasti mitä haluat. Juridisessa työssä voi käyttää vaikkapa esimerkkitekstiä: 'Tämän kaltaista tekstiä haluaisin tuottaa.' Voit myös pyytää tekoälyä tarkastelemaan tietoa erilaisissa rooleissa – vaikkapa juristin, myyntijohtajan tai asiakkaan roolissa", Innanen huomauttaa.
4. Älä luota sokeasti tekoälyyn
Vaikka tekoäly pystyy tuottamaan luovia ja innovatiivisia ideoita, on tärkeää muistaa, että se ei korvaa inhimillistä arviointikykyä. Tarkista ja arvioi tekoälyn tuottamat vastaukset kriittisesti.
"Luova tekoäly kirjaimellisesti luo uutta sisältöä. Vaikka uudet ohjelmistot pääsevätkin internetiin ja niillä on mahdollisuus hakea tietoa, tulee faktat aina tarkistaa. Tämä on tärkeä asia erityisesti juridisessa työss ä. Hyväkään promptaus ei poista virheiden mahdollisuutta”, Innanen sanoo. ”Tekoäly on tosi itsevarma – älä kuitenkaan anna sen hämätä. Se on arvauskone, vaikkakin tosi hyvä sellainen", Innanen muistuttaa.
5. Promptauksen tulevaisuus
Innanen ennustaa, että perinteinen promptaus ”käskyjen kirjoittamisena” väistyy ajan myötä vuorovaikutteisempien ja iteratiivisempien menetelmien tieltä.
"Tekstikäskyjen kirjoittaminen tulee väistämättä vähentymään. Uudet promptauksen tavat, kuten kuvat ja ääni tulevat lisääntymään. Perusperiaate ei kuitenkaan muutu kovin paljoa: harjoittelemalla ja versioimalla saat aina parempia tuloksia", Innanen sanoo. "Tekoälysovellukset ovat jatkuvasti parempia auttamaan meitä myös promptauksessa. Tulevaisuudessa promptauksessa ei olekaan ehkä kysymys siitä, kuka pystyy muotoilemaan parhaan käskyn koneelle, vaan siitä, miten säilyttää inhimillisyys ja omat ideat tekstissä."
---
LEGITin sivuilla on myös ilmainen promptauskurssi "Prompting 2.0" niille, jotka haluavat tietää lisää tekoälyn ohjeistamisesta.
Kirjoittaja Antti Innanen
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!