Pyöreän pöydän keskustelussa sosiaali- ja terveyspalvelujen yksikkökustannukset
Kunta- ja alueministeri Ikonen järjesti hyvinvointialueisiin liittyville sidosryhmille pyöreän pöydän keskustelun Sosiaali- ja terveyspalvelujen yksikkökustannusten kehittäminen -hankkeesta. Tilaisuuteen osallistuivat hyvinvointialueiden edustajien ja Hyvil Oy:n lisäksi yksityisen sektorin toimijoiden kattojärjestöt Hyvinvointiala Hali ry ja Suomen yrittäjät.
”Yksikkökustannuksia selvittämällä edistämme sitä, että kustannusvaikuttavuudeltaan parhaat toimintamallit tulevat käyttöön kaikilla alueilla. Kyse on ihmisten tärkeistä sosiaali- ja terveyspalveluista ja vertailtavuutta parantamalla voimme mahdollistaa parhaiden ratkaisujen käyttöönoton. Tämä on asiakkaan ja potilaan, mutta myös veronmaksajan etu”, totesi ministeri Anna-Kaisa Ikonen Pyöreän pöydän tilaisuuden alussa hankkeen lähtökohdista ja toivottaessaan läsnäolijat tervetulleiksi keskusteluun.
Tilaisuuden osanottajat toivat terveisensä ministerille ja rohkaisivat jatkamaan kunnianhimoista työtä kansallisen yksikkökustannuslaskennan edistämiseksi.
Hyvinvointialueet korostivat, että kansallisten laskentaperiaatteiden julkaisu on todella tärkeää ja pitkään odotettu asia. Tiedossa on, että yksikkökustannuslaskennan lähtöaineistona käytettävät talouden ja toiminnan tiedot eivät vielä ole täysin vertailukelpoisia alueiden välillä.
Osallistujat näkivät tärkeänä, että kansallisen yksikkökustannuslaskennan tietoja saadaan alueille käyttöön, vaikka alkuvaiheessa laskenta onkin karkeaa. Laskentamenetelmien kehittämiseen ja yhtenäistämiseen löytyi eri osapuolilta halukkuutta yhteistyöhön.
Sote-palvelujen yksikkökustannushankkeessa yhtenäistetään kustannusten tietopohjaa vertailtavaan muotoon
Yksikkökustannuksilla tarkoitetaan käytännössä suoritekohtaista kustannusta, esimerkiksi hoivavuorokauden kustannuksia. Laskennan oikeellisuuden kannalta olennaista on, että sekä kustannukset että suoritteet on rajattu samalla periaatteella. Laskennan tavoitteena on muodostaa hyvinvointialueiden ja eri tuotantotapojen välillä vertailukelpoiset sosiaali- ja terveyspalveluiden yksikkökustannukset. Hankkeessa ovat mukana valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL).
Sosiaali- ja terveyspalveluiden yksikkökustannusten selvittäminen on edellytys palveluiden, hoitoketjujen ja hoitokokonaisuuksien kustannusvaikuttavuuden arvioinnille.
”Hanke etenee hyvässä vauhdissa. Olemme toteuttaneet yhteistyössä alueiden kanssa aineistojen validointia ja tunnistaneet monta tärkeää tekijää, joita korjaamalla saamme lisättyä tietojen laatua ja alueiden välistä vertailukelpoisuutta”, hankepäällikkö Hanna Nevala valtiovarainministeriöstä kertoi hankkeen etenemisestä.
”Pitkäjänteinen työ alkaen jo vuodesta 2020 sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalalla tuottaa nyt ensimmäistä kertaa kansallisilla aineistoilla kattavat yksikkökustannukset ja yhtenäiset laskentaperiaatteet. Tämä on edellyttänyt sitä, että aineistot kansallisesta toiminnasta ja taloudesta on yhdistetty toisiinsa. THL:n panos on työssä ollut merkittävä, mistä suuri kiitos heille,” muistutti neuvotteleva virkamies Petra Kokko sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Lähde: valtiovarainministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.