Rakennusten ve­si­lait­teis­to­ja koskevilla velvoitteilla ehkäistään le­gio­nel­la­bak­tee­rin aiheuttamia sairastumisia

21.11.2024 14:37

Terveydensuojelulaki edellyttää laissa ensisijaisiksi luokiteltujen tilojen omistajia huolehtimaan veden laadusta. Tilojen omistajien on arvioitava rakennuksen vesilaitteiston riskit ja korjattava riskinarvioinnissa havaitut puutteet.

Velvoitteella ehkäistään legionellabakteerin aiheuttamia sairastumisia. Riskinarviointi ja hallintatoimenpiteet tulee olla tehtynä 12.1.2029 mennessä, mutta Valvira suosittelee aloittamaan riskinarvioinnit mahdollisimman pian. Rakennusten omistajien on myös ylläpidettävä koottua tietoa riskinarvioinneista. 

Ensisijaisia tiloja ovat 

  • tehostetun palveluasumisen tai laitoshoitoa antavat sosiaalihuollon yksiköt
  • sairaalat ja vuodeosastolliset terveyskeskukset
  • majoitustoimintaan tarkoitetut tilat, lukuun ottamatta majoituskasarmeja sekä majoittumiseen tarjottuja kalustettuja huoneistoja ja loma-asuntoja
  • yleisölle avoimet kylpylät, uimahallit, maauimalat ja saunat.

Legionella rakennusten ve­si­lait­teis­tois­sa

Rakennusten vesilaitteistoihin pääsee rakennukseen johdetussa vedessä pieniä määriä mikrobeja, kuten legionellabakteereita. Legionellabakteerit ovat vesilaitteistoissa kasvavista taudinaiheuttajista tunnetuimpia, ja ne voivat lisääntyä vesilaitteistossa suotuisissa olosuhteissa. Legionellabakteerit voivat aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin, jota kutsutaan legionelloosiksi. 

”Legionellainfektion voi saada hengittämällä ilmaa, jossa on legionellabakteereja sisältäviä nestehiukkasia, kuten vesihöyryä. Tyypillisesti altistuminen tapahtuu suihkussa. Perusterveelle legionellabakteeri ei kuitenkaan ole vaarallinen. Vakavalle keuhkokuumetta aiheuttavalle tautimuodolle altistavat korkea ikä, perussairaudet ja immuunipuutos sekä tupakointi”, kertoo ylitarkastaja Paul Streng. 

Tärkeimmät keinot legionellabakteerin ehkäisyyn:

  • Käytä kaikkia vesipisteitä säännöllisesti, mieluiten päivittäin.
  • Pidä kylmä juotavaksi tarkoitettu talousvesi alle 20 asteen lämpötilassa.
  • Pidä lämmin käyttövesi yli 50 asteen ja mielellään yli 55 asteen lämpötilassa.
  • Arvioi mahdollisia riskejä, jotka voivat heikentää vesilaitteistossa johdettavan veden laatua.

Riskinarviointiin voidaan hyödyntää Valviran riskinarviointia varten laatimaa tarkistuslistaa.

Lähde ja lisätietoja: Valviran tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää