Runoja ja maalausta
JURISTI VAPAALLA | Tulevat nuoret juristit saavat iloa ja voimaa taideharrastuksista.
Oikeustieteen opiskelijat Pihla Kero ja Emilia Liven tutustuivat toisiinsa Lapin yliopiston fuksiviikolla syksyllä 2021. Kero on kotoisin Kaarinasta ja Liven Naantalista, eivätkä he tunteneet ketään Rovaniemeltä.
– Yhteinen ystävä Turusta vinkkasi meitä tapaamaan toisemme. Meistä tulikin heti hyvät kaverit. Olimme vielä miltei naapureita, joten aloimme hengailla yhdessä päivittäin.
Oikeustieteen opinnotkin kiinnostavat heitä samasta syystä: niiden kautta pääsee kurkistamaan, miten yhteiskunnan pelisäännöt on muodostettu ja kuinka yhteinen laki ja järjestys toimii.
– Juristin ammattiin kasvetaan opintojen myötä: nyt maisterivaiheessa olen alkanut nähdä yhteiskunnassa entistä selvemmin niitä asioita, joita olemme opiskelleet tähän saakka, Liven sanoo.
Kero on samaa mieltä. Kun hän vertaa yhteiskunnallista tietämystään ennen opintojen alkua ja nyt, on niiden välillä huima ero.
– Esimerkiksi lähes jokaisen uutisotsikon takana on jokin juridinen seikka, on kyseessä sitten tuomioistuimen päätös rikosjutussa tai vaikkapa kuluttajan oikeudet. On mielenkiintoista seurata myös ulkomaita koskevia uutisia, koska niissä on mukana aina jokin kansainvälisen oikeuden aspekti, hän pohtii.
KV-oikeus sekä EU-oikeudelliset asiat ovatkin tällä hetkellä Keron ”lempilaji”. Ollessaan viime keväänä Erasmus-vaihdossa Milano-Bicoccan yliopistossa, hän suoritti neljä kansainväliseen oikeuteen liittyvää kurssia.
– Proffat osasivat erinomaisesti asiansa, ja olivat innostuneita opettamistaan aiheista. Kaikki tentit tehtiin suullisina. Tenteissä oli keskusteleva sävy, joten ne toimivat myös oppimistilanteena, hän kehuu.
Kero on parhaillaan mukana KV-oikeuteen keskittyvässä JESSUP-oikeustapauskilpailussa yhdessä neljän muun Lapin yliopiston opiskelijan kanssa. Kilpailussa harjoitellaan juristille tärkeitä argumentaatiotaitoja sekä suullisesti että kirjallisesti.
– Edustamme Lapin yliopistoa myös ulkomailla käytävillä suullisilla argumentointikierroksilla.
Unelmakartan avulla matkalle!
Kero ja Liven asuvat nyt Helsingissä ja tekevät opintonsa suurimmaksi osaksi etänä. Syykin etelään muutolle oli selkeä: Rovaniemeltä ei löydy harjoittelu- tai työpaikkoja helposti.
– Olen tehnyt Etelä-Suomessa kaksi kesäharjoittelua; sekä Digi- ja väestötietovirastossa että erään vakuutusyhtiön vastuuvakuutusosastolla. Nyt etsin opintojeni ohelle harjoittelupaikkaa Helsingistä, Kero kertoo.
Liven on puolestaan innostunut ympäristö- ja yritysjuridiikasta ja niihin liittyvästä yritysvastuusta. Hän löysi tänä syksynä asianajotoimisto Liekkeestä mieleisensä harjoittelupaikan, jossa voi tutustua myös yritysvastuuasioihin.
– Avustan asiantuntijoitamme esimerkiksi erilaisissa juridisissa selvitys- ja käännöstehtävissä, sekä ekskursioiden ja asiakasiltojen järjestämisessä.
Taide- ja käsityöharrastukset toimivat tärkeänä vastapainona rankoille oikeustieteen opinnoille. Neulominen ja virkkaaminen oli tuttua jo koulun käsityötunneilta, mutta opintojen aikana harrastus löytyi uudelleen. Maalaaminen tuli mukaan kuvioihin Livenin ideasta.
– Innostuin ensin maalaamaan kukkia ja kuvioita viinilaseihin. Sitten aloimme maalata yhdessä. Tuntui että pelkkä hengailu ja juttelu toistemme luona iltaisin ei riittänyt, vaan halusimme tehdä jotakin konkreettista. Kerran sitten ostimme maalauspohjia ja otimme siveltimet käteen, hän naurahtaa.
He tekevät myös unelmakarttoja. Aiheet vaihtelevat ihmissuhteista ja harrastuksista urahaaveisiin ja opiskelumotivaation lisäämiseen. Keino oli käytössä Kerolla jo silloin, kun hän valmistautui oikeustieteen opintojen aloittamiseen.
– Leikkaamme vanhoista lehdistä haaveisiimme sopivia kuvia sekä sanoja, joista teemme lauseita.
Liven toteutti puolestaan matkatoiveensa unelmakartan avulla. Hän kuuluu VNK:n alaiseen nuorten luonto- ja ilmastoryhmään ja kesällä hän alkoi haaveilla ryhmän kautta tehtävästä ulkomaan matkasta. Hän kirjasi toiveensa unelmakarttaan ja se tehosi: hän matkustaa joulukuussa Pohjoismaiden ministerineuvoston järjestämään kokoukseen Kööpenhaminaan.
– Toimin siellä ryhmämme edustajana eli päätämme yhdessä muiden pohjoismaalaisten nuorten kanssa rahoituksen jakamisesta nuorisoryhmien toteuttamille luonto- ja ilmastonmuutoshankkeille, Liven myhäilee.
Luovuus tukee juridista ajattelua
Molemmat lukevat runoja, jotka tuovat mukavaa vaihtelua pitkien lakitekstien pänttäämiseen. Keron kirjahyllystä löytyy muun muassa Eeva Kilven ja Tommy Tabermannin teoksia. Kaunokirjallisuuskin maistuu, Liven on juuri lukenut Tuhat loistavaa aurinkoa, joka on äänikirjana tuttu myös Kerolle.
– Pidämme listaa lukemistamme kirjoista ja annamme toisillemme kirjavinkkejä.
Taide- ja kulttuuriharrastukset ovat oiva vastapaino raskaille opinnoille. Niitä voi harrastaa omaksi ilokseen, eikä koskaan voi epäonnistua.
– Olemme opintojemme suhteen aika kunnianhimoisia ja lisäksi olemme eläneet aikamoisen paineen alla jo lukiosta lähtien. On ihanaa tehdä välillä jotakin rentouttavaa ja nämä yhteiset harrastukset ovat lisänneet hyvinvointiamme ja jaksamistamme.
Ja onhan luovasta ajattelusta Keron ja Livenin mielestä toki hyötyä myös juristin ammatissa.
– Lakia sovellettaessa pitää pystyä pyörittelemään juridisia kysymyksiä monelta eri puolelta ja välillä on tarpeen hypätä laatikon ulkopuolelle katsomaan niitä luovalla silmällä, he toteavat.
Kirjoittaja Päivi Tolonen
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!