Sääntelyyn ja sääntelyhankkeisiin perehtyminen tukee nuoren juristin ammatillista kehittymistä
ELINIKÄINEN OPPIMINEN | Energiamurroksen myötä energia-alaan liittyvä sääntely kehittyy tällä hetkellä nopeasti. Krogeruksen energiapraktiikan Associate-juristi Toni Kastell kertoo, miten sääntelyn kehityksessä pysyy ajan tasalla, millaista on perehtyä uusiin lakihankkeisiin ja miten se auttaa kehittymään ammatillisesti, etenkin uran alkuvaiheessa.
Sääntelyhankkeiden seuraaminen vauhdittaa ammatillista kehittymistä
Praktiikkamme seuraa laaja-alaisesti lainsäädäntöhankkeita, joilla voi olla kytkentä uusiutuvan energian markkinoihin ja säädöskenttään. Olemme erityisen kiinnostuneita hankkeista, jotka vaikuttavat uusiutuvan energian sektoriin (esimerkiksi tuulivoima-, aurinkovoima- ja akkuhankkeet).
Energiamurroksen myötä lainsäädäntö on kehittynyt ja tulee kehittymään paljon. Tavoitteena on, että uusiutuvan energian hankkeita koskeva lainsäädäntö olisi entistä selkeämpää. Yksi uusimmista lainsäädäntöhankkeista on 1.1.2025 voimaan tullut laki merituulivoimasta talousvyöhykkeellä. Tavoitteena on ollut luoda säännöt sille, millaisella prosessilla ja millä kriteereillä valitaan toimija tietylle merialueelle sekä samalla myös selkeyttää merituulivoimahankkeiden lupaprosessia. Toivomme, että kyseinen laki kannustaisi merituulivoimainvestointeihin ja -hankekehitykseen.
Lainsäädäntö on luonnollisesti työmme keskiössä. Meidän onkin oltava aina ajan tasalla voimassa olevista laeista ja mahdollisista muutoksista sekä tulossa olevista uudistuksista. Ammatillisen kehittymisen kannalta on myös tärkeää ymmärtää substanssi, jonka parissa työskentelee. Keskustelemme usein asiakkaiden kanssa esimerkiksi erilaisista lupa- ja kaava-asioista sekä niihin liittyvistä prosesseista, ja ne onkin tärkeä tuntea perusteellisesti.
Trainee-jaksolla opitut perustaidot ja sparrailu tukena monimutkaisten kokonaisuuksien hahmottamisessa
Suoritin opiskeluaikana Knowledge Management -harjoittelujakson, jossa pääsin tekemään juridista tiedonhakua laajoista kokonaisuuksista, joiden tulkinta ei ollut yksiselitteistä. Harjoittelujakson aikana tiedonhakutaitoni – joita pääsin hyödyntämään myös notaari- ja maisteritutkielmissa – kehittyivät, ja juridinen ymmärrys ja tulkintakyky vahvistuivat. Tiedonhaussa ja asioiden ymmärtämisessä kehittyy jatkuvasti paremmaksi. Koulunpenkiltä tuttu totuus siitä, että uuden oppiminen vie aikaa ja vaatii paneutumista päteekin myös työelämässä.
Uuteen asiaan perehtyminen on usein aluksi hyvinkin hidasta ja haastavaa. Yksittäisten pienempien muutosten ymmärtämisen kannalta tärkeintä on mielestäni laajemman kokonaisuuden hahmottaminen. Ensin on vain istuttava alas ja luettava esimerkiksi hallituksen esitystä ja muuta taustamateriaalia laajasti läpi, jotta saa uudistuksen punaisesta langasta kiinni. Vastaan tulee usein tulkinnallisia ja epäselviä asioita. Niistä kannattaa sparrailla kollegoiden kanssa, sillä silloin voi saada uusia näkökulmia ja selkeyttä haastavalta vaikuttavaan asiaan.
Koulutukset, markkinatietämyksen kartuttaminen ja palaute kehittävät osaamista
Juridiikan lisäksi asianajotoimintaan kytkeytyy vahvasti myös markkinatietämys. Lainsäädäntöhankkeiden seuraaminen ja substanssin osaaminen on olennainen osa ammattitaitoa, mutta yhtä tärkeää on seurata sellaisia uutisia ja markkinoita, jotka liittyvät omaan substanssiin. Energiatoimeksiantojen parissa työskentelevän on esimerkiksi hyvä seurata, mitä uusiutuvan energian hankkeista uutisoidaan mediassa.
Energiatiimissämme kannustetaan osallistumaan erilaisiin omaa asiantuntemusta kehittäviin koulutuksiin sekä pitämään omaa osaamista ja relevantin lainsäädännön tuntemusta ajan tasalla. Osaamisen kehittymistä tuetaan niin sisäisillä kuin ulkoisillakin koulutuksilla, avoimella tiedon jakamisella tiimissä sekä tietoiskuilla ajankohtaisista aiheista.
Edellä mainittujen käytäntöjen lisäksi ammatillista kehittymistäni tukee varsinainen asiakas- ja projektityö, jossa substanssin pääsee liittämään osaksi käytäntöä. Kertaus on opintojen äiti, ja toistojen kautta asiat jäävät paremmin mieleen. Käytännön asiakastyön ja koulutusten lisäksi Krogeruksella panostetaan ammatilliseen kehittymiseen antamalla aktiivisesti palautetta ja tarjoamalla lisää vastuuta kokemusvuosien karttuessa.
Uusiutuvan energian sektori kehittyy jatkuvasti. Oletuksena on, että lainsäädäntöä tullaan päivittämään ja tarkentamaan tulevaisuudessa, jotta muun muassa hiilineutraaliustavoitteet voidaan saavuttaa. Uuden oppiminen ja uuteen perehtyminen tulee jatkossakin olemaan olennainen osa energia-alalla työskentelevän juristin työtä.
Henkkarit
Syntymävuosi: 1995
Tutkinnot: OTM
Yliopisto ja valmistumisvuosi: Helsingin yliopisto, 2023
Lempioikeudenala: Sopimusoikeus ja yhtiöoikeus
Jos en olisi juristi olisin: Palomies
Kirjoittaja Toni Kastell
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen viikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!