Selvitys: Luonnon eko­sys­tee­mi­pal­ve­lui­hin perustuvassa lii­ke­toi­min­nas­sa on kasvun mahdollisuuksia

29.05.2024 07:24

Selvitys tarkasteli ekosysteemipalveluihin perustuvien elinkeinojen arvonlisän kasvattamista biotaloudessa.

Analysoitujen yritysten arvonlisä suhteessa liikevaihtoon on hyvällä tasolla: sen arvioitiin olevan keskimäärin noin 40 prosenttia. Arvonlisän kasvattaminen on mahdollista, mutta tarvitaan tarkempaa tietoa erityisesti kuluttajien tarpeista. Yritysten ja toimijoiden verkostoituminen sekä kannustavat informaatio- ja taloudelliset ohjauskeinot vauhdittavat arvonlisän kasvua.

Biotalousstrategian 2022–2035 yhtenä toimenpiteenä on kasvattaa ekosysteemipalveluihin perustuvien elinkeinojen arvonlisää. Kokonaiskuvan saamiseksi tarvitaan tietoa etenkin arvoketjuista, jotka eivät ole vielä vakiintuneet markkinoilla taikka joiden arvottamisesta on olemassa saatavilla heikosti tai vanhentunutta tietoa.

”Tutkimuskirjallisuuden, haastattelujen, verkkokyselyn, yritystietojen ja työpajojen avulla analysoimme arvonlisän kasvattamista. Luonnon terveysvaikutuksiin ja elämyksiin perustuvat elinkeinot olivat kiinnostuksen kohteena. Valitsimme analyysiin mukaan myös vähemmän tunnettuja biomassoja, joiden hyödyntämisessä näimme arvonlisän kasvattamisen mahdollisuuksia”, taustoittaa metsäasiantuntija Airi Matila.

Ruokoalan yrityksissä ja opastetuissa luontoretkissä paras arvonlisä suhteessa liikevaihtoon

Analysoiduissa maatalous-, ruoko-, keruutuote- ja terveysalan yrityksissä arvioitiin arvonlisän suhteessa liikevaihtoon olevan keskimäärin noin 40 prosenttia. Tilastokeskuksen yritysaineiston ja hankkeessa tehtyjen liikevaihtoarvioiden perusteella suhde oli paras ruokoliiketoiminnassa sekä matkailuelinkeinon opastetuissa vaelluksissa ja elämysretkissä.

Ekosysteemipalveluita näyttäisi olevan riittävästi käytettävissä yritysten tarpeisiin kysynnän kasvaessa. Arvonlisän arvioitiin nousevan eniten arvoketjuissa, jotka tarjoavat opastettuja vaelluksia ja elämysretkiä. Tuotteiden ja palveluiden arvoketjuissa on potentiaalia arvonlisän kasvattamiseen. Selvityksessä tunnistettiin toisaalta tietotarpeita ja toisaalta nykyisten käytänteiden heikkouksia arvonlisän kasvattamiselle analysoiduissa arvoketjuissa.

Tutkimustietoa tarvitaan asiakkaan tarpeista ja eko­sys­tee­mi­pal­ve­lui­den yh­teis­tuo­tan­nos­ta

”Kuluttajatutkimukset, yritystutkimukset ja tuotteistaminen, uudenlaiset sertifikaatit ja krediitit sekä ekosysteemipalveluiden yhteistuotannon tutkimus vauhdittavat biotalouden arvonlisän kasvattamista. Taloudellisella ja informaatio-ohjauksella saataisiin markkinoita kehittymään haluttuun suuntaan”, kommentoi tutkimusjohtaja Paula Horne PTT:stä.

Yritysten liiketoimintaosaamisen kehittäminen on tärkeää, sillä kannattavuus on yrityksen taloudellisen hyvinvoinnin mittari. Kannattavuutta voidaan parantaa verkostoitumisella ja yhteistyöllä muiden ekosysteemipalveluihin perustuvien yritysten kanssa. Toimivalla yhteistyöllä yritykset voivat laajentaa asiakaskuntaa, oppia uusia liiketoimintakäytäntöjä ja kasvattaa liikevaihtoa.

Ekosysteemipalveluiden arvonlisän kasvattaminen biotaloudessa – EkoArvo -hankkeen toteuttivat Tapio Oy, Pellervon taloustutkimus PTT ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Lähde ja lisätietoja: valtioneuvoston tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää