Selvitys: Tilapäistä suojelua saavat ukrainalaiset on otettu hyvin vastaan, kielitaito keskeinen työllistymiselle
Syyskuun 2023 alkuun mennessä tilapäistä suojelua oli hakenut Suomesta yli 60 000 ukrainalaista. Selvitys tarjoaa tietoa ukrainalaisten työllistymisestä ja työllisyyspalveluista, yhteiskunnan vastaanottavuudesta sekä tulevaisuudensuunnitelmista.
Selvitys perustuu kyselyihin tilapäistä suojelua saaville ukrainalaisille, työnantajille, työllisyyspalveluille ja järjestöille. Selvitystä varten toteutettiin myös haastatteluita ja ryhmäkeskusteluita.
Kyselyyn vastanneet tilapäistä suojelua saaneet ukrainalaiset olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä käyttämiinsä palveluihin Suomessa. Kyselyyn vastanneista tilapäistä suojelua saavista ukrainalaisista 40 prosenttia kertoi ilmoittautuneensa työttömäksi työnhakijaksi julkisiin työvoimapalveluihin. Hieman reilu puolet vastaajista kokivat olevansa tyytyväisiä julkisiin työvoimapalveluihin.
Työllistymisen esteistä merkittävimmiksi ukrainalaiset vastaajat arvioivat heikon kielitaidon, ammatin tai koulutuksensa yhteensopimattomuuden Suomessa ja koulutuksen puutteet. Vastaajat kertoivat olevansa tulevaisuudessa kiinnostuneita toimimaan erityisesti teollisuuden, kaupan tai ravitsemistoiminnan alalla.
Yli puolet kyselyyn vastanneista työnantajista on palkannut ukrainalaisia työntekijöitä akuutin työvoimapulan vuoksi. Myös työnantajat arvioivat kielitaidon puutteet merkittävimmäksi esteeksi ukrainalaisen palkkaamisessa. Tärkeimmät työllistymistä edistäneet tekijät ovat olleet valmius tehdä mitä tahansa työtä sekä vähäinenkin kielitaito.
Tilapäistä suojelua saavat kokevat, että heidät on otettu Suomessa hyvin vastaan. Suurin osa vastaajista ei ole kohdannut syrjintää Suomessa. Enemmistö vastaajista arvioi aikovansa asua Suomessa pysyvästi, kymmenesosa toistaiseksi ja noin kolmannes ei osannut sanoa. Noin viidenneksellä vastaajista oli suunnitelmia muuttamisesta Suomen sisällä toiselle paikkakunnalle ja hieman alle kymmenyksellä oli suunnitelmia Ukrainaan palaamisesta tai muuhun maahan muuttamisesta.
Selvityksen toteutti työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskuksen toimeksiannosta Owal Group Oy.
Selvityksestä on julkaistu yhteenveto sekä ukrainaksi että venäjäksi erillisinä liitteinä.
Lähde: työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.