Siivouspalveluyritykselle ja sen omistajalle sakot työturvallisuusrikoksesta
Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut kuopiolaisen Savon Siivouspalvelu Oy:n ja sen toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistuksiin ja vahingonkorvauksiin, koska toimitusjohtaja oli laiminlyönyt velvollisuuttaan selvittää yhtiön käyttämien kemikaalien aiheuttamat vaarat sekä velvollisuuttaan antaa työntekijöille tarvittavat suojaimet ja riittävä opastus kemikaalien ja suojainten käyttämiseen.
Työsuojelutarkastajat olivat huomauttaneet yhtiötä kemikaaliluettelon laatimisesta, käytettävien kemikaalien työntekijöille aiheuttamien vaarojen selvittämisestä ja kirjallisen riskien arvioinnin laatimisesta ensimmäisen kerran kesäkuussa 2017 ja sen jälkeen heinäkuussa 2022 tehdyillä työsuojelutarkastuksilla.
Yhtiön työntekijälle sattui tarkastajien aikaisemmin antamista toimintaohjeista huolimatta marraskuussa 2021 tapaturma, johon olivat syynä laiminlyönnit, joista tarkastaja oli työnantajaa huomauttanut. Laiminlyönnit ovat realisoituneet tapaturmaksi siten, että työntekijä oli siivonnut entisen makkaratehtaan tiloja rasvaliasta ilman tarvittavia henkilönsuojaimia ja ilman tarvittavaa opastusta kyseiseen työhön, jolloin pesuun käytettyä pesuainetta on päässyt valumaan työntekijän käsiä pitkin ja pesuaine oli syövyttänyt hänen ihoaan.
Käräjäoikeus totesi, että yhtiön toimitusjohtajana toimiva yhtiön omistaja oli vaarantanut vakavasti työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä. Oikeus tuomitsi hänelle työturvallisuusrikoksesta 30 päiväsakkoa, josta hänelle tulee maksettavaa yhdessä rikosuhrimaksun kanssa yli 1 000 euroa.
Käräjäoikeus tuomitsi työnantajalle myös yhteisösakon, vaikka sakkorangaistukseen tuomittu toimitusjohtaja omistaakin yhtiön. Oikeus totesi, että kysymys on vakavista yhtiön varsinaisessa toiminnassa tapahtuneista laiminlyönneistä, jotka ovat jatkuneet useiden vuosien ajan tarkastajien antamista toimintaohjeista huolimatta. Käräjäoikeus katsoi, että työturvallisuuslaiminlyöntien vakavuus ja niiden ilmenemisen pitkä aika huomioon ottaen asiassa ei ole perusteita jättää yhteisösakkoa tuomitsematta. Oikeus arvioi yhtiön taloudellisen aseman huomioon ottaen oikeudenmukaiseksi yhteisösakon määräksi 2 000 euroa. Yhtiölle tuli maksettavaksi lisäksi yhteisösakon tuomitsemiseen liittyvä rikosuhrimaksu, joka on 800 euroa.
Oikeus tuomitsi yhtiön maksamaan lisäksi tapaturmaan joutuneelle työntekijälle vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja noin 10 000 euroa.
Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomio R 24/2534. Tuomio ei ole tiedotteen julkaisuhetkellä lainvoimainen.
Lähde: aluehallintovirastojen tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.