Sisäministereiden tarkoitus tehdä päätös tilapäisen suojelun jatkamisesta sotaa pakeneville ukrainalaisille
EU-maiden sisäministerit tapaavat Brysselissä 28.9.2023 oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa. Ministereiden asialistalla on mm. Ukrainan tilanne ja muuttoliikkeeseen liittyvät asiat. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Mari Rantanen. Puheenjohtajamaa Espanja tavoittelee EU-maiden poliittista yhteisymmärrystä tilapäisen suojelun jatkamisesta ukrainalaisille.
- Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu ja ukrainalaisia saapuu edelleen EU-maihin tasaiseen tahtiin. Hallitusohjelmassa linjataan, että Suomi auttaa sotaa pakenevia ukrainalaisia täysimääräisesti. Kannatamme siis ehdotusta tilapäisen suojelun jatkamisesta, toteaa sisäministeri Mari Rantanen.
Tilapäisen suojelun direktiivin mahdollistama suojelumekanismi otettiin EU:ssa ensimmäistä kertaa käyttöön Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa maaliskuussa 2022. Näin haluttiin varmistaa, että sotaa pakenevilla ukrainalaisilla on unionin eri jäsenmaissa yhdenmukainen asema ja oikeudet.
Lisäksi tilapäisen suojelun mekanismilla ehkäistään tarvetta hakea välittömästi kansainvälistä suojelua, mikä helpottaa jäsenmaiden turvapaikkajärjestelmiin kohdistuvaa painetta. Tällä hetkellä EU:n alueella on rekisteröity hieman yli neljä miljoonaa tilapäistä suojelua saavaa henkilöä.
EU tekee sisäiseen turvallisuuteen liittyvää yhteistyötä Ukrainan kanssa
Sisäministerit saavat myös tilannekatsauksen Ukrainan ja EU-maiden välisestä sisäisen turvallisuuden yhteistyöstä. Tavoitteena on vastata Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamiin mahdollisiin sisäisen turvallisuuden uhkiin. Tarkoituksena on tehostaa operatiivista yhteistyötä neljällä avainsektorilla: rajaturvallisuus, aseiden salakuljetus, ekstremistiset vierastaistelijat sekä muut sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvat riskit.
- Ukrainan sisäisen turvallisuuden kehitys on tärkeää paitsi Ukrainalle itselleen, myös koko Euroopalle. Siksi on tärkeää, että olemme sitoutuneet Ukrainan tukemiseen myös Euroopan unionina, sanoo ministeri Rantanen.
Tarvitaan kestäviä kumppanuuksia muuttoliikkeen lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa
Ministerit keskustelevat myös poikkeuksellisiin muuttoliikkeisiin varautumisesta sekä niiden ennaltaehkäisystä. EU-tasolla muuttoliikkeen kriisi- ja poikkeustilanteita pyritään ehkäisemään erityisesti kehittämällä kumppanuuksia lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa.
EU-alueelle kohdistuva, sääntöjen vastainen muuttoliike on tänä vuonna jatkanut kasvuaan. Tällä hetkellä maahantulo keskittyy erityisesti keskisen Välimeren reitille Tunisiasta ja Libyasta Italiaan. Kuluvana vuonna reitillä on havaittu yli puolet EU-alueelle suuntautuvista maahantuloista. EU solmi heinäkuussa 2023 Tunisian kanssa yhteistyösopimuksen, jolla tuetaan muun muassa muuttoliike- ja rajahallintaa Tunisiassa. Yhteistyö ei ole kuitenkaan vielä käynnistynyt toivotulla tavalla.
- EU:n on rakennettava kestäviä kumppanuuksia kolmansien maiden kanssa, jotta pystymme paremmin hallitsemaan unioniin kohdistuvaa muuttoliikettä. EU:n ja Tunisian välisen sopimuksen noudattamista pitää valvoa ja sen toimeenpanoa tehostaa. Tämä on tärkeää EU:n uskottavuuden kannalta ja jotta voidaan saada oppeja mahdollisiin tuleviin sopimuksiin kolmansien maiden kanssa, ministeri Rantanen toteaa.
EU:n yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistus etenee
Sisäministerit saavat kokouksessa tilannekatsauksen EU:n yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistusta koskevista trilogineuvotteluista, joita parhaillaan käydään neuvoston, Euroopan komission ja Euroopan parlamentin välillä. Tällä hetkellä neuvoston kantaa muodostetaan vielä kriisi ja force majeure -tilanteita koskevasta asetusehdotuksesta. Puheenjohtajamaa Espanja tavoittelee neuvoston yleisnäkemystä kriisiasetusehdotuksesta mahdollisimman pian.
Kriisiasetuksella olisi tarkoitus säätää poikkeuksista erityisesti muuttoliikkeen hallintaa ja turvapaikkamenettelyä koskevien asetusten soveltamisessa kriisiasetuksen kattamissa tilanteissa. Asetus kattaa esimerkiksi tilanteet, joissa muuttoliikettä käytetään hybridivaikuttamisen välineenä. Kriisiasetus muodostaa kokonaisuuden etenkin muuttoliikkeen hallintaa koskevan asetusehdotuksen kanssa.
Lähde: sisäministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.