Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan kehittämiskohteita on laitettu tärkeysjärjestykseen
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan ja digitalisaation kehittämiseen kohdistuu suuria odotuksia, erityisesti kun hyvinvointialueet aloittavat vuoden 2023 alusta. Siksi sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut valtionhallinnon ja kuntatoimijoiden asiantuntijoiden priorisoimat tiedonhallinnan kehittämiskohteet.
Tiedonhallinnan kehittämisessä on useita samanaikaisia haasteita. Hyvinvointialueiden käynnistyminen vuoden 2023 alusta sitoo merkittävästi kehittämisen resursseja lähivuosina, koska alueilla joudutaan keskittymään välttämättömien muutosten toteuttamiseen mahdollisimman pienin häiriöin. Lisäksi moni toivottu uudistus on riippuvainen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelyä koskevasta lainsäädäntöuudistuksesta ja sen aikataulusta ja rahoituksesta. Lakiesitykseen sisältyy useita ammattilaisten ja organisaatioiden pitkään odottamia parannuksia: muun muassa lääkityslista tai sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittäminen.
Kehittämistarpeiden priorisoinnin tuloksia hyödynnetään muun muassa rahoituksen suunnittelussa, lainsäädäntötyössä, toimeenpanon suunnittelussa ja hankkeissa sekä hyvinvointialueiden ja virastojen tiedonhallinnan ohjauksessa. Priorisoinnin tavoitteena on myös kirkastaa kansallisen ja alueellisen kehittämistyön tehtävänjakoa.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä hyvinvointialueiden tarpeet esiin
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan kehittämiskohteet asetettiin tärkeysjärjestykseen hyödyntämällä yhteistyöverkostoista pyydettyjä näkemyksiä ja palautteita. Palautteita pyydettiin kahdesta painopisteestä: muutoksen vaikuttavuus sekä valmius muutokseen. Aiemmista vuosista poiketen arvioitavaa sisältöä laajennettiin kansalaisen ja ammattihenkilöiden palveluista sekä tiedolla johtamisen palveluista kattamaan myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä keskeisten tukipalveluiden kehittämistarpeet.
Jatkossa tiedonhallinnan kehittämiskohteissa ja priorisoinnissa otetaan tarkemmin huomioon hyvinvointialueiden tarpeet. Se tehdään osana hyvinvointialueiden ohjausta ja yhteistyötä muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunnassa ja hyvinvointialueiden kanssa käytävissä neuvotteluissa ja keskusteluissa. Sote-neuvottelukunnassa vahvistetaan toimintalähtöiset kehittämisen tavoitteet nelivuotiskausille. Lisäksi tiedonhallinnan ja digitalisaation kehittämisen yhteiseksi keskustelufoorumiksi ollaan esittämässä neuvottelukunnan alla toimivaa poikkihallinnollista jaostoa.
Lähde ja lisätietoja: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.