Sosiaaliturvakomitean kokouksessa käsiteltiin ehdotuksia nykyjärjestelmän uudistamiseksi
Sosiaaliturvakomitea kokoontui syyskauden toiseen kokoukseensa 26.9.2022. Kokouksessa käsiteltiin nykyjärjestelmän uudistamista koskevia ehdotuksia muun muassa lasten ja perheiden sosiaaliturvaan ja etuus- ja palvelupolkuihin liittyen sekä kansainvälisen liikkuvuuden vaikutuksia asumis- ja työperusteiseen sosiaaliturvaan.
Sosiaaliturvakomitean kokouksissa työstetään maaliskuussa 2023 julkaistavaa välimietintöä. Välimietinnössä linjataan sosiaaliturvan uudistamisesta sekä tehdään ehdotuksia nykyjärjestelmää koskevista uudistuksista, joita seuraava hallitus voi ottaa ohjelmaansa.
Lasten ja perheiden sosiaaliturva
Lasten ja perheiden sosiaaliturvaa koskevassa keskustelussa ehdotettiin työryhmän perustamista lapsilisän uudistamiseksi sekä selvityksen teettämistä lapsiköyhyysriskin ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Ehdotusten tarkoituksena on myös tukea pienten lasten vanhempien työllisyyttä etuus- ja palvelujärjestelmää sekä työelämän käytäntöjä kehittämällä. Kehittämistyössä otetaan huomioon myös elokuussa 2022 voimaan tulleen perhevapaauudistuksen vaikutukset.
Asumis- ja työperusteinen sosiaaliturva ja kansainvälinen liikkuvuus
Asumis- ja työperusteista sosiaaliturvaa ja ihmisten lisääntyvää liikkuvuutta koskevassa keskustelussa nostettiin esille seuraavat kolme ehdotusta maahan- ja maastamuuttotilanteisiin:
- etuudet ja palvelut tulee nivota selkeämmin yhteen
- monipaikkaisen työn ja sosiaaliturvan yhtymäkohdat tulee selvittää
- mahdollisuus liittyä sairasvakuutukseen vapaaehtoisesti vakuutusmaksua maksamalla tulee selvittää.
Työkykyyn ja työkyvyttömyyteen liittyvät etuudet
Kokouksessa käytiin läpi myös ehdotuksia työkykyyn ja työkyvyttömyyteen liittyvien etuuksien osalta. Välimietintöön kirjattavien ehdotusten tarkoituksena on lisätä työkykyyn liittyvän toimeentuloturvan ennakoitavuutta ja joustavuutta ja vähentää etuuksien nivelkohdissa ilmeneviä ongelmia sekä vahvistaa osallistumista palveluihin.
Ehdotukset käsittelevät muun muassa työkyvyttömyyden käsitteiden erojen selvittämistä, toimeentuloa turvaavien etuuksien yksinkertaistamista ja joustavoittamista sekä työkyvyttömyysetuuksien kannustimia ja velvoitteita. Laajamittaista selvitys- ja lainvalmistelutyötä toteuttaisi kolmikantainen hanke.
Sosiaaliturvalainsäädännön yhtenäistäminen
Kokouksessa jatkettiin keskustelua sosiaaliturvalainsäädännön yhtenäistämisestä. Selvitystyössä on tarkasteltu perhekäsitteitä, etuuksien hakuaikoja, maksuajankohtien vaihtelua, erilaisten palkka ja tulokäsitteiden monimutkaisuutta sekä eri etuuslaeissa olevien menettelysääntöjen monimutkaisuutta.
Nykyisen eduskuntakauden aikana aloitettu selvitystyö menettelytapasäännöksistä ja palkkakäsitteistä on käynnissä ja tämän valmistuttua selvitetään tulokäsitteisiin liittyvien termien yhdenmukaistamista, takautuvien hakuaikojen yhtenäistämistä sekä palkkakäsitteiden eroavaisuuksia ja niiden mahdollisen yhtenäistämisen vaikutuksia.
Toimeenpano ja digitalisaatio
Komitean kokouksessa keskusteltiin myös seuraavista sosiaaliturvan toimeenpanon monimutkaisuutta ja digitalisaation mahdollisuuksia selvittäneen työryhmän ehdotuksista sosiaaliturvan digitalisaation edistämiseksi:
- selvitetään sosiaaliturvan toimeenpanon ja tiedonhallinnan ohjauksen edellyttämät lainsäädännön kehittämistarpeet sekä niiden toteuttamisen vaihtoehdot
- laaditaan asiakkaiden tarpeisiin perustuva digitalisaation strategia, joka kuvaa vuosien 2023–2030 aikana esitettävät toimenpiteet sähköisen asioinnin, viranomaisten välisen tietojenvaihdon ja kansallisen tietopohjan kehittämiseksi.
Etuus- ja palvelupolkujen toimivuus ja palvelujen tarjoaminen
Lisäksi kokouksessa keskusteltiin palvelujen ja etuuksien yhteensovittamisen haasteisiin vastaavista ehdotuksista. Ehdotusten tarkoituksena on edistää työ- ja toimintakyvyn, työllisyyden ja osallisuuden tavoitteita läpileikkaavasti etuus- ja palvelujärjestelmissä. Osaltaan tarkoituksena on myös vahvistaa etuudensaajien osallistumista tarvittaviin palveluihin sujuvoittamalla etuus- ja palveluprosesseja ja toimijoiden välistä tiedonkulkua.
Ehdotukset käsittelevät muun muassa lainsäädännön kehittämistä, kansallista työ- ja toimintakyvyn sähköistä itsearviointivälinettä, monialaisen asiakassuunnitelman valmistelua sekä yhtenäisen työkyky- ja kuntoutuspalvelujen tietopohjan keräämistä sekä eniten tukea tarvitsevien palveluita.
Sosiaaliturvakomitean seuraava kokous järjestetään maanantaina 10.10.2022. Kokouksessa käsitellään loput ehdotuksista nykyjärjestelmän uudistamiseksi.
Lähde ja lisätietoja: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.