STM ohjeistaa hy­vin­voin­tia­luei­ta elatusavun vahvistamisesta

04.12.2024 15:31

STM on lähettänyt hyvinvointialueille ohjauskirjeen, jossa ohjeistetaan alueita elatusavun vahvistamisesta tilanteissa, joissa syntyy edellytykset hakea elatustukea puutteellisen elatuskyvyn perusteella. Ohjeen tavoitteena on korostaa elatusavun ensisijaista asemaa lapsen elatuksen turvaajana sekä yhtenäistää alueiden käytäntöjä.

Lapsella on laissa määritelty oikeus riittävään elatukseen. Lapsen vanhemmilla on ensisijainen velvollisuus vastata lapsensa elatuksesta kykynsä mukaan. Jos elatusvelvollinen vanhempi ei pysty maksamaan elatusapua, voi Kelasta saada elatustukea. Elatustuen saaminen edellyttää vahvistettua elatussopimusta tai tuomioistuimen tekemää elatuspäätöstä.

Elatusavun määrä perustuu lapsen tarpeeseen ja vanhempien elatuskykyyn. Vanhempien elatuskyky voi vaihdella, jolloin myös elatusavun määrää on tarve muuttaa vanhemman tosiasiallista elatuskykyä vastaavaksi. Tasoltaan todellisuutta vastaamattomat elatusavut tuottavat perusteettomia elatustukimenoja sekä hallinnollista työtä ja -kustannuksia.

Elatusapua vahvistettaessa tulee kiinnittää huomiota vanhempien elatuskyvyn selvittämiseen ja sopimuksen kestoon

STM:n ohjeen mukaan vanhempien elatuskyky on aina selvitettävä perusteellisesti ennen kuin elatusapu voidaan vahvistaa täysimääräistä elatustukea pienemmäksi elatusvelvollisen vanhemman puutteellisen elatuskyvyn perusteella. Elatusavun määrä on näissä tilanteissa myös perusteltava kirjallisesti. Elatusapusopimuksen kirjalliset perustelut lisäävät elatusavun muuttamisesta tehtävien sopimusten ennakoitavuutta sekä lasten ja perheiden yhdenvertaista kohtelua.

Lapsella on oikeus saada vanhemmaltaan myös täysimääräisen elatustuen määrää pienempää elatusapua. Mikäli vanhemman elatuskyky on puutteellinen, ohjeen mukaan tulee aina arvioida, voidaanko elatusapu vahvistaa täysimääräisen elatustuen määrää pienemmäksi niin sanotun nollasopimuksen sijaan. Näissä tilanteissa tulee kuitenkin huomioida muun muassa tapaamisista aiheutuvat kustannukset.  

Lisäksi elatusapusopimusta vahvistettaessa on kiinnitettävä huomiota sopimuksen kestoon. Jos elatusvelvollisen vanhemman puutteelliseksi todettu elatuskyky voidaan katsoa väliaikaiseksi, tulee nollasopimus tai täysimääräisen elatustuen määrän alittava elatusapu vahvistaa vain määräajaksi.

STM:n suositus määräaikaisen sopimuksen enimmäiskestosta näissä tilanteissa on yksi vuosi. Tätä lyhyempiä tai pidempiä sopimuksia voidaan tehdä, jos siihen katsotaan olevan painavia perusteita.

Ela­tus­tu­ki­jär­jes­tel­mää uudistetaan

STM asetti syyskuussa 2024 työryhmän valmistelemaan elatustukijärjestelmän uudistamista. 

Työryhmän loppumietintö tulee sisältämään hallituksen esitysluonnoksen tarvittavista muutoksista elatustukilakiin sekä siihen läheisesti liittyvään lainsäädäntöön. Hallituksen esitysluonnoksesta voi antaa lausuntoja keväällä 2025.

Ohjauskirje ja sosiaali- ja terveysministeriössä valmistelussa olevat lainsäädännön muutokset perustuvat hallituksen kirjaukseen elatustuen uudistamisesta. Uudistukselle on asetettu säästötavoite.

Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ajankohtaiset

Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää