Suomalaisten turvallisuuden tunne on heikentynyt viime vuodesta
Suomalaisten turvallisuuden tunne on heikentynyt merkittävästi. Tiedot käyvät ilmi sisäministeriön turvallisuuden tunteen kehittymistä kuvaavasta seurannasta. Väestön kokemukset turvallisuuden tunteesta eivät kuitenkaan ole yhteneviä. Erot nousevat esiin, kun aineistovertailua tehdään maaseudun paikalliskeskuksissa ja kaupungin kehysalueilla asuvien välillä.
Turvallisuuden tunne vaihtelee alueittain ja ikäluokittain
Lokakuussa 2023 tehdyssä Sentimentti-tietotyövälineen väestötutkimuksessa 69 prosenttia vastaajista kertoi kokevansa elämänsä turvalliseksi. Tämä on merkittävästi pienempi määrä kuin vuoden 2022 lokakuun mittauksessa (83 prosenttia) ja alhaisempi kuin keväällä 2022 tehdyissä mittauksissa (73 prosenttia).
Turvallisuuden tunteessa näkyy alueellisten eroja. Se on heikointa maaseudun paikalliskeskuksissa (64 prosenttia) ja korkeinta kaupungin kehysalueilla (76 prosenttia) ja harvaan asutulla maaseudulla (75 prosenttia). Viime vuoden lokakuun tuloksiin verrattaessa laskua turvallisuuden tunteen osalta on tapahtunut eniten sisemmällä kaupunkialueella (-17 prosenttiyksikköä) ja kaupungin läheisellä maaseudulla (-16 prosenttiyksikköä).
Tutkimusaineistossa näkyy myös väestöllisiä eroja. Erityisesti alle 40-vuotiailla turvallisuuden tunne on heikompaa verrattuna vanhempiin ikäluokkiin.
Maailman tilanne ja taloudellinen toimeentulo aiheuttavat erityistä huolta
Luottamus turvallisuusviranomaisiin on edelleen pysynyt korkealla (73 prosenttia luottaa turvallisuusviranomaisiin). Aineiston syvempi tarkastelu tukee aiempia tutkimustuloksia, joiden mukaan heikko luottamus turvallisuusviranomaisiin näyttää linkittyvän myös heikompaan turvallisuuden tunteeseen.
Turvallisuuden tunteen heikkenemisen ohella näkyy myös merkittäviä muutoksia huolien kasvussa. Jopa 93 prosenttia suomalaisista kertoo olevansa huolissaan suunnasta, johon maailma on menossa. Kasvua edellisen vuoden lokakuun mittaukseen on 22 prosenttiyksikköä.
Myös huoli toimeentulosta ja taloudellisesta turvallisuudesta on kasvanut merkittävällä 41 prosenttiyksiköllä viime vuoden lokakuusta. Tutkimusaineiston perusteella 65 prosenttia suomalaisista kokee olevansa huolissaan toimeentulosta ja taloudellisesta turvallisuudesta.
Tutkimusaineistosta käy myös ilmi, että 13 prosenttia suomalaisista kokee katkeruutta yhteiskunnalle. Katkeruus korostuu merkittävällä tavalla alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä. Alle 30-vuotiaista miehistä 25 prosenttia ja naisista 23 prosenttia kertoo, kokevansa katkeruutta yhteiskunnalle. Jatkuvasti katkeruutta kokee alle 30-vuotiaista miehistä 10 prosenttia ja naisista puolestaan ei kukaan.
Huomionarvoista on myös, että 10 prosenttia suomalaisista sanoo, että jossain tapauksissa on hyväksyttävää ajaa omia tavoitteita väkivaltaa käyttäen. Alle 30-vuotiaista miehistä 26 prosenttia (+5 prosenttiyksikköä) kertoo, että joissakin tapauksissa on hyväksyttävää ajaa omia tavoitteita väkivaltaa käyttäen.
Lähde ja lisätietoja: sisäministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.