Suomen val­ta­kun­nal­li­ses­ti merkittävien arkeologisten kohteiden inventointi on päivitetty

13.11.2024 07:01

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen valtakunnallisesti merkittävistä arkeologisista kohteista osana valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita. Valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden inventointi kattaa noin 1 000 merkittävää aluetta, jotka sisältävät yhteensä noin 1 400 arkeologista kohdetta.

Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet (VARK) kertovat, miten ja miksi rakennettu kulttuuriperintö ja kulttuurimaisemat ovat vähitellen syntyneet ja muovautuneet sellaisiksi kuin ne nykyisin ovat. Inventoinnin lopputuloksena on muodostunut kohdevalikoima, joka on pyritty laatimaan siten, että se kattaa mahdollisimman hyvin esimerkkejä manner-Suomen arkeologisesta kulttuuriperinnöstä alueellisesti, ajallisesti ja muinaisjäännöstyypeittäin.

Uusi VARK-inventointi korvaa aiemman inventoinnin Valtakunnallisesti merkittävät esihistorialliset suojelukokonaisuudet.  Se on valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita koskevan valtioneuvoston päätöksen mukainen valtakunnallinen inventointi. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet perustuvat maankäyttö- ja rakennuslakiin. Maakuntien ja kuntien on otettava kohteet ja alueet huomioon kaavoituksessa ja valtion viranomaisten omassa toiminnassaan. VARK-inventointi tulee voimaan 1.3.2025.

Museovirasto on päivittänyt inventointia vuosina 2018–2024 yhteistyössä alueellisten vastuumuseoiden ja Metsähallituksen kanssa. Inventointia on ollut mukana kehittämässä myös ohjausryhmä, jossa ovat olleet edustettuina alueelliset vastuumuseot, Saamelaismuseo Siida, Helsingin yliopiston arkeologian oppiaine, Kuntaliitto, Metsähallitus, opetus- ja kulttuuriministeriö (joka myös vastasi hankkeen ohjauksesta), Suomen arkeologinen seura sekä ympäristöministeriö. 

Val­ta­kun­nal­li­ses­ti merkittävät arkeologiset kohteet ovat edustavia esimerkkejä alueiden historiasta

Kohteen arvioinnissa on pohdittu, miten hyvin kohde ilmentää oman aikakautensa ilmiöitä, prosesseja ja tapahtumia. On myös puntaroitu, miten hyvin kohde on säilynyt, mikä on sen tutkimuksellinen arvo ja onko kohde alueellisesti tai valtakunnallisesti erityisen tyypillinen tai harvinainen. Siten inventointi ei sisällä kaikkia merkittäviä kohteita. 

Valtaosa VARK-alueista ajoittuu historialliseen aikaan (n. 1150–1900 jaa). Historiallisella ajalla muodostuneita kohteita ovat muun muassa Turun, Hämeen ja Raaseporin linnat sekä Porvoon tuomiokirkko ja Pälkäneen rauniokirkko.  Esihistoriallisia kohteita puolestaan ovat muun muassa varhaiset asuin- ja hautapaikat sekä taideteokset kuten Suomen pohjoisin kalliomaalaus Julma-Ölkky, joka sijaitsee Hossan kansallispuistossa.

Lähde ja lisätietoja: ympäristöministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää