Syyteneuvottelun käytön laajentamista arvioidaan
Oikeusministeriö on asettanut työryhmän, joka arvioi syyteneuvottelun käyttöalan laajentamista. Tavoitteena on nopeuttaa ja sujuvoittaa rikosprosessia. Hanke liittyy pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman kirjaukseen oikeusprosessien sujuvoittamisesta.
Syyteneuvottelua koskeva lainsäädäntö on ollut voimassa vuodesta 2015 alkaen. Rikosasian epäilty tai vastaaja voi tunnustamisensa vastineeksi saada lievemmän rangaistuksen teostaan. Tarkoituksena oli, että kun osa teoista käsiteltäisiin normaalia rikosprosessia keveämmässä menettelyssä, viranomaisten toimintaa voidaan tehostaa ja rikosprosessia nopeuttaa. Menettelyä on kuitenkin käytetty arvioitua vähemmän, minkä vuoksi myös kustannussäästöt ovat jääneet arvioitua vähäisemmiksi. Menettelyllä on tästä huolimatta ollut erilaisia myönteisiä vaikutuksia rikosprosessiin. Syyteneuvottelun kehittämistä on viime vuosina arvioitu useissa oikeusministeriön julkaisemissa raporteissa ja mietinnöissä.
Työryhmän tehtävänä on selvittää ja esittää ratkaisuja syyteneuvottelun tehostamiseksi ja käyttöalan laajentamiseksi sekä muiksi syyteneuvottelua koskevan lainsäädännön muutostarpeiksi ottaen huomioon oikeusturva ja perusoikeudet. Työryhmän toimikausi kestää vuoden 2024 loppuun.
Lisätietoja hankesivulta.
Lähde: oikeusministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.