Tom Wyrwich

Tom Wyrwich: “Tekoälyn hyödyntäminen tekee minusta paremman juristin”

22.11.2024 13:15

TEKOÄLY | Tekoäly muutti Tom Wyrwichin uran suunnan sekä tavan ajatella työn tekemistä. ”Tekoäly tuo juristin työhön tehokkuutta jättäen enemmän aikaa arviointikykyä ja analyyttistä ajattelua vaativille tehtäville.”

Microsoftin Senior Corporate Counsel Tom Wyrwich kiinnostui tekoälystä seitsemän vuotta sitten siirtyessään asianajotoimistosta nykyiselle työnantajalleen. Ensimmäisen tilaisuuden tullen hän vaihtoi roolia talon sisällä.

”Innostuin kaikista projekteista, jotka liittyivät tekoälyyn sekä ajatukseen, miten uusia innovaatioita voisi soveltaa jo vakiintuneisiin käytäntöihin. Pääsin yhdessä datatieteilijöiden ja insinöörien kanssa pohtimaan, miten voisimme kehittää mahdollisimman hyödyllisiä ja tuottavia tekoälytyökaluja, jotka olisivat myös asiakkaiden luottamuksen ja sääntöjen mukaisia. Opin valtavasti teknologiasta, sen toiminnasta ja haasteista.”

Yk­sin­ker­tai­ses­ta kohti isoja oivalluksia

Maaliskuusta 2022 lähtien Wyrwich on johtanut Amsterdamissa kuuden juristin Corporate, External & Legal Affairs -tiimiä (CELA). Omassa roolissaan hän keskittyy Microsoftin generatiivisen tekoälyn palveluissa juridiikkaa ja sääntelyä koskeviin kysymyksiin. Työstä merkittävä osa kuluu tällä hetkellä valmistautumisessa tekoälyasetuksen (AI Act) vaatimuksiin. Myös tässä ympäristössä tekoälytyökalujen käyttö lähti pienestä.

“Perustimme heti alkuun "AI for CELA Lab" -ohjelman, jonne työntekijät saivat ehdottaa tekoälyn erilaisia käyttötapoja. Ehdotusten joukosta tunnistimme pian yksinkertaisia ratkaisuja, ja loimme muun muassa "käytännön Q&A" -työkalun. Teimme myös tiivistä yhteistyötä IT-tiimimme kanssa. Heidän avullaan saimme ymmärryksen datavarannoistamme ja siitä, kuinka voisimme hyödyntää niitä. Nämä matalan kynnyksen toimenpiteet auttoivat ymmärtämään teknologian mahdollisuuksia omassa työssämme. Iloksemme yhä useammat ovat liittyneet mukaan kohti kunnianhimoisempia tavoitteita.”

Wyrwich nimeää tekoälytyökalujen suurimmaksi hyödyksi ajankäytön: rutiinitehtävien suorittaminen on vaihtunut analyyttiseen ajatteluun ja monimutkaisempien strategioiden rakentamiseen.

”Nykyään annan tekoälylle tehtäväksi hoitaa yksinkertaisia tutkimustöitä, projektien ensimmäisiä luonnoksia ja päivittäisten asioiden hallintaa. Kaiken tämän ajan pystyn nyt käyttämään tärkeämpiin tehtäviin. Se tekee minusta paremman juristin ja varmistaa, että olen myös jatkossa valmiimpi ymmärtämään tekoälytyökalujen uusia käyttötapoja.”

Tämän hetken tekoälyominaisuuksista Wyrwichin suosikki on Microsoft 365 Copilotin "kokouksen yhteenveto" -toiminto. Se pitää hänet ajan tasalla kokouksista, joiden sisällöstä hänen tulee olla tietoinen, vaikka ei niihin osallistukaan.

”Saan yhteenvedon kokouksista ja pääsen siirtymään suoraan kohtiin, joissa minut tai työni mainitaan. Säästän viikoittain tunteja pelkästään tämän ominaisuuden ansiosta.”

Hyvä renki, huono isäntä

Wyrwich kertoo oppineensa kaksi merkittävää asiaa tekoälystä: ensinnäkin datan käsittelyyn ei ole oikoteitä ja toiseksi organisaatioissa on tärkeää priorisoida, jopa palkita, niitä, jotka käyttävät tekoälyä ja jakavat oppejaan eteenpäin.

”Tekoälytyökalujen sivuuttaminen ei ole enää vaihtoehto, mutta niiden täytyy perustua mahdollisimman hyödylliseen, ajankohtaiseen ja monipuoliseen dataan. Ollakseen turvallinen, tarkka ja säännösten mukainen tekoälytyökalun tulee myös tietää, mitä dataa sen ei tulisi ottaa huomioon. Jos tekoälytyökaluja halutaan käyttää juuri juristien työhaasteiden ratkaisemiseen, täytyy heidän itse olla mukana tunnistamassa haasteet, nykyiset ratkaisukeinot ja se, missä relevantti data todellisuudessa sijaitsee. Meidän organisaatiossamme johto on tehnyt selväksi, että teknologian käyttö kasvun mahdollistamiseksi on keskeinen osa työn vaikuttavuuden arviointia.”

Wyrwichin mielestä jokaisen tulisikin osata vähintään perustason tekoälyosaaminen. Kokemukseensa viitaten hän näkee sen myös välttämättömänä osana tulevaisuuden oikeudellista toimintaa: tekoäly ei pelkästään tehosta juristien päivittäistä työtä, vaan voi myös toimia sysäyksenä parantaa datan hallintaa ja oikeudellisia prosesseja.

”On kuitenkin hyvä muistaa, että generatiivinen tekoäly on vain työkalu. Sitä ei ole tarkoitettu korvaamaan omaa arviointikykyämme ja vastuutamme oikeudellisina ammattilaisina”, hän painottaa.

Henkilökohtaisesti Wyrwich haluaisi palata aikaan, jolloin teknologia vasta alkoi yleistyä. Nykyisellä tietämyksellään hän olisi voinut osallistua enemmän innovaatioiden edistämiseen ja omaksua teknologian nopeammin.

”Kaikki tekemämme investoinnit ovat osoittautuneet myöhemmin erittäin hyödyllisiksi. Mutta minun on täytynyt hyväksyä, että olen matkustaja liikkuvassa junassa. Pysyn junassa vain, jos päätän oppia käyttämään teknologiaa entistä tuottavammilla ja vastuullisemmilla tavoilla. Olemme kuitenkin vasta alkutaipaleella sen suhteen, mihin teknologia pystyy.”

***

Nordic Legal Tech Day (NLTD) järjestetään Musiikkitalossa Helsingissä 27.11.2024. Tänä vuonna tapahtuman ohjelma painottuu innovaatioiden, lain ja kasvun risteyskohtiin sekä tekoälyn ja tekniikan mystiikkaan ja mahdollisuuksiin juristin työssä. Tom Wyrwich puhuu tilaisuudessa siitä, kuinka hän kiinnostui tekoälystä, Microsoftin generatiivisen tekoälyn palveluista sekä siitä, kuinka juristit voivat hyödyntää tekoälyä työssään.

Kirjoittaja Hanna Ojanpää

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää