Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman hankkeet ovat satsanneet hoitoon pääsyyn ja palvelujen saatavuuteen
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma on päättymässä tämän vuoden lopussa.
Ohjelmassa on kehitetty vuosina 2020–2023 perustason sosiaali- ja terveyspalveluja. Painotuksena on ollut parantaa palvelujen saatavuutta ja yhteensovittamista asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Tähän päästään, kun hyödynnetään uudenlaista työnjakoa, tarjotaan eri ammattilaisten ja erityistason konsultaatioita sekä hyödynnetään digitalisointia.
Ohjelman päätöstilaisuus pidettiin 22.11.2023 Helsingissä.
Peruspalveluja on kehitetty laaja-alaisesti
Kaikilla hyvinvointialueilla on edistetty hoitoon pääsyä monin tavoin. Alueet ovat kehittäneet asiakkaille erilaisia yhteydenottokanavia (kuten etä- ja digipalveluja) sekä jalkautuvia palveluja (kuten monipalveluautot, kotiin vietävät palvelut). Lisäksi alueet ovat lisänneet monialaista ja moniammatillista yhteistyötä ja asiakasohjausta. Niin ikään kaikille ikäryhmille sopivia psykososiaalisia menetelmiä on kehitetty laaja-alaisesti yhdessä yhteistyöalueiden koordinaatiohankkeiden kanssa.
Myös muita peruspalveluja kehitettiin laaja-alaisesti ja esimerkiksi paljon palveluja käyttävien sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisten asiakkaiden näkökulmasta. Yhä useammalla hyvinvointialueella sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon ammattilaista tarvitsevaa asiakasta on vastassa heti molempien alojen ammattilainen. Hyvinvointialueiden päivystysvastaanotoilta voi nyt saada myös sosiaalityöntekijän palveluja.
Ohjelman aikana on keskitytty yhdessä kehittämiseen eri tahojen kanssa. Muun muassa ennaltaehkäiseviä ja kuntoutuksen palveluja on kehitetty järjestöjen, kuntien, Kelan, erikoissairaanhoidon ja yksityisten toimijoiden kanssa. Maksuttoman ehkäisyn kokeilut jäävät monilla alueilla pysyviksi toiminnoiksi. Lapsi- ja perhepalveluja on parannettu erityisesti perhekeskus-toimintamallein ja tarjoamalla perheille aiempaa enemmän varhaista tukea. Kehitetyistä toimintamalleista on jo saatu hyviä arviointituloksia, mutta mallien käyttöönotto kaikilla hyvinvointialueilla ja koko maassa on vielä kesken.
Yli 700 toimintamallia alueellisissa hankkeissa
Käytännön kehittämistyötä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa on tehty 22:ssa hyvinvointialueen ja viidessä yhteistyöalueen hankkeessa. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi hyvinvointialueiden hankkeille valtionavustuksia 70 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja 141 miljoonaa euroa vuonna 2021. Lisäksi yhteistyöalueille myönnettiin 12 miljoonaa euroa psykososiaalisten menetelmien koordinointiin ja lasten, nuorten ja perheiden osaamis- ja tukikeskusten kehittämiseen. Hankkeiden toimeenpanoa on koordinoinut ja tukenut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti ohjelman vuoden 2020 alussa osana pääministeri Sanna Marinin hallituksen sote-uudistusta. Sittemmin työ perustason sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseksi jatkui vuoden 2023 alussa toimintansa aloittaneilla hyvinvointialueilla.
Hankkeet ovat kuvanneet Innokylään jo noin 700 kehitettyä toimintamallia tai ratkaisua.
Lähde ja lisätietoja: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.