Samu Lassila ja Niko Jakobsson
Samu Lassila ja Niko Jakobsson

Tulilinjalla oikeusturva, työntekijät ja työnantajat – Asia­na­jaja­liit­to ehdottaa tuloverolain muutosta ratkaisun KHO 2023:116 johdosta

26.01.2024 15:00

ASIANAJAJAT | Asianajajaliitto on tehnyt valtiovarainministeriölle lakialoitteen työnantajan kustantamien oikeudenkäyntikulujen säätämisestä työntekijälle verovapaiksi.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi varsinkin media-alaa kuohuttaneen vuosikirjapäätöksen KHO 2023:116 Helsingin Sanomien niin sanotussa Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä. Työnantajan rikosasiassa kustantamat oikeudelliset neuvonantokulut ja oikeudenkäyntikulut katsottiin päätöksessä aiemmin noudatettua verotuskäytäntöä laajemmin työntekijän tuloksi.

Koska oikeudellisten neuvonanto- ja oikeudenkäyntikulujen verokohtelun muutos heikentää työntekijöiden oikeusturvaa ja puolustautumisoikeuksia, Suomen Asianajajaliitto ehdottaa tuloverolain muuttamista. Tuloverolain uuden pykälän tulisi taata verovapaus työnantajan kustantamille oikeudellisille kuluille silloin, kun kyseessä on työtehtävien suorittamiseen liittyvä rikosasia ja työntekijä on noudattanut tehtävässään tavanomaista huolellisuutta. Asianajajaliiton ehdottaman lainmuutoksen tavoitteena on varmistaa työntekijöiden oikeusturva erityisesti puolustautumisoikeuksien osalta.

Suomen Asianajajaliiton vero-oikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtaja (vt.), asianajaja Samu Lassila muistuttaa aiheellisesti, että toimittajat eivät ole ainoa ammattikunta, joka on tulilinjalla. ”Työntekijä voi joutua rikos- tai vahingonkorvausasian vastaajaksi työtehtävissä silloinkin, kun hän on noudattanut huolellisesti työnantajan ohjeistusta. Esimerkiksi hoitoalalla kyseeseen voi tulla esitutkinta tai syyte hoitovirheeseen liittyvästä vammantuottamuksesta. KHO:n ratkaisun perusteella jo esitutkintavaiheeseen liittyvä oikeudellinen neuvonta, jonka työnantaja korvaa, olisi työntekijälle veronalaista ansiotuloa”, kertoo Lassila.

Työnantajan maksamien oikeudenkäyntikulujen kohtelemista ansiotulona voi Lassilan mukaan pitää ongelmana myös työnantajan oikeusturvan kannalta, koska työnantaja on kuitenkin vahingonkorvausoikeudellisen isännänvastuuperiaatteen mukaisesti vastuussa työntekijänsä työssä aiheuttamista vahingoista.

”Jotta työnantaja voi varmistua myös oman oikeusturvansa toteutumisesta, on sen siten järkevää ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin puolustautuakseen vahingonkorvausseuraamukselta jo ennen varsinaista vahingonkorvausasiaa koskevaa regressioikeudenkäyntiä osallistumalla työntekijän oikeudenkäyntikulujen rahoittamiseen. Oikeudenkäyntikulujen korvaamisen kohteleminen työntekijän ansiotulona kuitenkin heikentää työnantajan mahdollisuuksia tähän sekä lisää puolustautumisen kustannuksia, jos myös työntekijän maksettavaksi tulevat verot tulevat työnantajan korvattaviksi” Lassila muistuttaa.

Asianajajaliitto painottaa oikeusvaltioperiaatteen ja oikeusturvan merkitystä oikeuspoliittisessa työssään, ja muistuttaa, että työntekijän oikeus puolustautua rikosasiassa on perusoikeus, joka on turvattu laajasti. Asianajajaliiton pääsihteeri Niko Jakobsson toivookin, että lakialoite käynnistäisi lainvalmistelun verolainsäädännön muuttamiseksi, jotta työntekijöiden oikeusturva ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen voidaan turvata.

Lisää Suomen Asianajajaliiton ehdotuksesta
Tiedote: Työnantajan kustantamien oikeudenkäyntikulujen tulisi olla työntekijälle verovapaita
Lausunto: Aloite tuloverolain muuttamiseksi korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätöksen 2023:116 johdosta

Ja tapauksesta laajemmin Prosessioikeusblogista: Työnantajan maksamat oikeudenkäyntikulut – KHO 2023:116

Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää