Tutkimus: Suomen työmarkkinat yhä voimakkaasti jakautuneet sukupuolen mukaan – palkkaero suurinta johtotasolla
Ammattien jakautuminen sukupuolen mukaan on Suomessa edelleen voimakasta ja sukupuolten välinen palkkaero merkittävä hienoisesta kaventumisesta huolimatta. Asia selviää tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin työelämän rakennemuutosten vaikutuksia ammattien sukupuolen mukaiseen jakautumiseen ja palkkaeroihin.
Sosiaali- ja terveysministeriön Tilastokeskukselta tilaama tutkimus osoittaa, että sukupuolten välinen palkkaero on Suomessa edelleen merkittävä, vaikka se erityisesti julkisella sektorilla onkin hieman kaventunut. Tutkimuksesta selviää myös, että työmarkkinat ovat yhä voimakkaasti jakautuneet sukupuolen mukaan niin kunta-alalla, valtiolla kuin yksityisellä sektorillakin.
Ammattien sukupuolen mukainen jakautuminen eli segregaatio on yhteydessä palkkaeroon, mutta ei selitä sitä kokonaan. Miehet ansaitsevat kaikilla sektoreilla keskimäärin naisia enemmän.
Tutkimuksen aineisto on vuosilta 2013–2020, ja se kattaa kunta-alan ja valtion palvelussuhteet sekä valtaosan yksityisen sektorin työsuhteista.
Ammattirakenteen muutos on hyödyttänyt naisia julkisella sektorilla
Kunta-alalla ja valtiolla sukupuolten välinen palkkaero on kaventunut vajaalla kahdella prosenttiyksiköllä tutkimusjaksolla. Tämä johtuu pääasiassa naisten siirtymisestä paremmin palkattuihin tehtäviin.
Myös yksityisellä sektorilla ammattirakenne muuttui ja palkkaero kaventui samansuuntaisesti kuin julkisella sektorilla, mutta kääntyi jälleen kasvuun koronapandemian alkuvaiheessa. Tästä johtuen palkkaero kokonaisuudessaan hieman kasvoi yksityisellä sektorilla. Yksityisellä sektorilla miehiä on suhteellisesti naisia enemmän johtotehtävissä, joissa palkkaero on noin 24 prosenttia.
Naisten koulutustaso tai tehtävän vaativuus eivät näy palkkauksessa
Vaikka naisten koulutustaso on kasvanut ja naisia on siirtynyt suhteessa miehiä enemmän korkeamman taitotason ammatteihin, tämä ei silti näy palkkaeron kaventumisena samassa suhteessa. Naisilla on usein hoitoalan koulutus, miehillä puolestaan tekninen.
Raportti osoittaa, että ammatillisen segregaation purku pelkästään ei riitä tasoittamaan palkkaeroa. Palkkaero ei myöskään kavennu itsestään ajan kuluessa, vaan kehitys voi myös pysähtyä ja jopa kääntyä päinvastaiseksi. Esimerkiksi ensimmäisenä koronavuotena palkkaero kääntyi hienoiseen kasvuun, mutta vielä ei tiedetä, jääkö vaikutus pysyväksi.
Naisvaltaisten alojen palkat heikompia – palkkaero merkittävä
Tutkimus osoittaa, että naisvaltaisilla aloilla, kuten sosiaali- ja terveyspalveluissa, palkat ovat selvästi heikommat kuin miesvaltaisilla aloilla. Etenkin kaikkein naisvaltaisimmissa ammateissa työskentelevien miesten ja naisten välillä on merkittävä palkkaero.
Raportti osoittaa, että samapalkkaisuuden saavuttamiseksi tarvitaan toimia. Huomiota on kiinnitettävä etenkin naisvaltaisiin ammatteihin ja johtotehtäviin, joiden segregaatio ja palkkaero ovat merkittävät.
Tutkimus on tehty hankkeessa "Työurat ja ammattisegregaatio sukupuolten palkkaeron taustalla", joka oli osa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen Samapalkkaisuusohjelmaa 2020–2023.
- Työelämän muutokset, sukupuolten työmarkkina-asema ja samapalkkaisuus (STM:n raportteja ja muistioita 2024:26)
Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.