Työryhmä kartoittamaan keinoja sähkömarkkinoiden toimitusvarmuuden ja jouston edistämiseksi
Vaihtelevan uusiutuvan sähköntuotannon kasvu on lisännyt markkinoilla olevan tarjonnan vaihtelua ja sitä kautta vaikuttanut toimitusvarmuuteen ja lisännyt sähkön hinnan heiluntaa. Tuotanto voi vaihdella merkittävästi päivien sisällä, päivien välillä ja eri vuodenaikoina, välillä osin ennakoimattomasti.
Nopeasti lisääntyvä vaihteleva sähköntuotanto haastaa nykyistä sähköjärjestelmää monin tavoin. Haasteisiin vastaamiseksi tarvitaan ensisijaisesti markkinaehtoisesti kehittyvää sähkön joustavaa kysyntää ja tarjontaa sekä erilaisia energiavarastoja. Samalla on tarpeen pohtia, onko joustavan kapasiteetin tarjontaa tarpeen lisätä ja markkinoille tuloa nopeuttaa valtion toimin ja EU:n lainsäädännön sallimissa rajoissa.
Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut työryhmän laatimaan ehdotuksen EU:n sähkömarkkina-asetuksen mukaisen fossiilittoman jouston tukimekanismin luomiseksi. Työ tukee osaltaan myös hallituksen energia- ja ilmastostrategian valmistelua. Työryhmän tulee luovuttaa ehdotuksensa ministeriölle viimeistään 28.2.2025.
”Markkinaehtoisesti lisääntyvä puhtaan sähkön tuotanto lisää merkittävästi Suomen omavaraisuutta. Investoinnit vaihtelevaan uusiutuvaan tuotantoon vaativat rinnalleen kuitenkin lisää joustavaa kulutus- ja tuotantokapasiteettia toimitusvarmuuden ylläpitämiseksi ja hintavaihteluiden hillitsemiseksi. Tämä on tärkeää niin kuluttajien kuin sähköä käyttävän teollisuuden Suomeen houkuttelemisen kannalta”, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.
Suuret vaihtelut ja ennakoimattomuus vaativat uusia resursseja sähköjärjestelmään. Osaltaan sähkömarkkinoiden eri markkinapaikkojen hinnat antavat signaalin investoida tarvittavaan kapasiteettiin, mutta investoinnit tapahtuvat hitaasti tuottojen epävarmuuksista johtuen.
Hallitusohjelmassa linjataan, että Suomessa riittää sähköä kohtuulliseen hintaan myös tuulettomien pakkasjaksojen aikana. Siinä halutaan edistää sähkö- ja lämpövarastojen rakentamista myös lyhytaikaisten kulutusjoustojen saamiseksi. Lisäksi hallitusohjelman mukaan joustavaa tuotantoa ja kulutusta sovitetaan yhteen sekä parannetaan järjestelmäintegraatiota jousto- ja varastointiratkaisuin.
EU:n uuden sähkömarkkinamallin asetuksessa jäsenvaltioille säädetään velvollisuus asettaa fossiilitonta joustavuutta koskeva ohjeellinen tavoite. Tavoite on asetettava joustotarvetta koskevan selvityksen perusteella. Asetuksen mukaan tavoitteen saavuttamiseksi jäsenvaltioissa voidaan ottaa käyttöön fossiilittoman jouston tukijärjestelmä.
Työryhmän puheenjohtajaksi nimettiin johtava asiantuntija Tatu Pahkala työ- ja elinkeinoministeriöstä. Ryhmän jäsenet tulevat valtiovarainministeriöstä, Energiavirastosta ja Kilpailu- ja kuluttajavirastosta. Työryhmän pysyvät asiantuntijat edustavat Energiateollisuus ry:tä, Suomen sähkönkäyttäjät ry:tä, Paikallisvoima ry:tä, Teknologiateollisuus ry:tä ja Fingrid Oyj:tä. Työryhmän sihteereinä toimivat TEM:n erityisasiantuntija Petri Hirvonen ja asiantuntija Henri Hämäläinen Energiavirastosta.
Lähde: työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.