Työryhmä selvittämään erityisvaltuutettujen tehtävien kehittämistä sekä yhdistämistä
Oikeusministeriö on asettamassa työryhmän selvittämään yhdenvertaisuusvaltuutetun ja tasa-arvovaltuutetun tehtävien kehittämistä ja valtuutettujen yhdistämistä sekä vanhusasiavaltuutetun tehtäviä ja asemaa. Tavoitteena on tarjota jatkossa matalan kynnyksen oikeussuojaa kaikilla syrjintäperusteilla yhdestä toimistosta.
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan on kirjattu, että erityisvaltuutettujen tehtävät, mahdolliset päällekkäisyydet ja säästömahdollisuudet selvitetään hallituskauden aikana. Työryhmä tekee ehdotuksia siitä, miten päällekkäisyydet voitaisiin poistaa ja synergiaa ja työn tehokkuutta lisätä. Lisäksi työryhmä tekee ehdotuksen siitä, miten valtuutettujen yhdistäminen voisi tapahtua. Ehdotus voi sisältää muutoksia lainsäädäntöön.
Yhdistämistä selvittämällä pyritään matalamman kynnyksen oikeussuojaan yhden luukun periaatteella, resurssien tehostettuun käyttöön, vaikuttavuuteen sekä puuttumaan paremmin moniperustaiseen syrjintään. Valtuutettujen yhdistäminen noudattaisi pohjoismaista ja eurooppalaista kehitystä. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa valtuutettuja on yhdistetty isommiksi kokonaisuuksiksi, joiden tehtävänä on valvonta kaikkien syrjintäperusteiden osalta.
Nyt asetettavan työryhmän tehtävänanto ei koske muita erityisvaltuutettuja, kuten esimerkiksi lapsiasiavaltuutettua.
Työryhmän toimikauden on suunniteltu kestävän lokakuusta 2024 maaliskuun 2025 loppuun.
Lisätietoja hankesivulta.
Lähde: oikeusministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.