Työsuojeluviranomaisen määräämä laiminlyöntimaksu pysyi hallinto-oikeudessa – työntekijöitä lähettävä virolainen yritys vetosi tietämättömyyteen
Turun hallinto-oikeus antoi 17.10.2024 ratkaisunsa asiassa, joka koski valitusta työsuojeluviranomaisen tekemästä päätöksestä.
Työsuojeluviranomainen määräsi vuoden 2022 lopulla virolaiselle työntekijöitä Suomeen lähettävälle yritykselle 8 000 euron laiminlyöntimaksun, koska yritys oli laiminlyönyt kaikkia lähettävää yritystä koskevia velvoitteita. Yritys valitti Turun hallinto-oikeuteen ja vaati laiminlyöntimaksun alentamista 2 000 euroon. Valituksen perusteella oli kysymys siitä, oliko työsuojeluviranomaisen määräämä 8 000 euron suuruinen laiminlyöntimaksu liian korkea.
Virolainen yritys oli jättänyt tekemättä työntekijöiden lähettämisestä annetun lain (447/2016) edellyttämän täydennysilmoituksen ja asettanut aluksi edustajakseen henkilön, joka ei oman kertomansa mukaan toiminut yrityksen edustajana. Yritys ei myöskään pitänyt saatavilla tietoja lähetetyistä työntekijöistä lähetyksen keston ajan lain edellyttämällä tavalla. Työsuojeluviranomainen pyysi puuttuvia tietoja useaan otteeseen, ja yritykselle annettiin myös useasti lisäaikaa yrityksen pyynnöstä. Tästä huolimatta puuttuneita tietoja ei koskaan toimitettu. Lähettävä yritys oli laiminlyönyt kaikkia keskeisiä velvoitteita. Yritys totesi valituksessaan, että yrityksen toimiessa pääosin Virossa ei yritys ollut tietoinen työntekijöiden lähettämiseen liittyvistä vaatimuksista Suomessa.
Hallinto-oikeus totesi, ettei maksua ollut syytä alentaa yhtiön koon, liikevaihdon tai tietämättömyyden perusteella. Laiminlyöntimaksu on vähintään 1 000 euroa ja enintään 10 000 euroa. Maksussa huomioidaan laiminlyönnin laatu, laajuus ja toistuvuus. Hallinto-oikeuden mukaan, kun huomioon otettiin laiminlyöntien kohdistuneen keskeisimpiin velvoitteisiin, oli työsuojeluviranomainen voinut harkintavaltansa puitteissa määrätä yritykselle 8 000 euron laiminlyöntimaksun.
”On valitettavaa, että jotkin lähettävät yritykset lähettävät työntekijöitä Suomeen selvittämättä ensin, mitä velvollisuuksia lähettämiseen liittyy”, toteaa juristi Natalie Eklund Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. ”Vastuu työntekijöiden lähettämistä koskevan lainsäädännön noudattamisesta on aina lähettävällä yrityksellä. Meihin kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos kaipaa apua ja neuvoja työntekijöiden lähettämiseen liittyen”, Eklund muistuttaa.
Turun hallinto-oikeus, päätös H1750/2024, 17.10.2024. Päätös ei ole tiedotteen julkaisuhetkellä lainvoimainen.
Lähde ja lisätietoja: aluehallintoviraston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.