EUT vahvisti 2,4 miljardin euron kil­pai­luoi­keu­del­li­sen sakon Googlelle  

11.09.2024 08:14

Vuonna 2017 komissio määräsi Googlelle noin 2,4 miljardin euron suuruisen sakon siitä syystä, että se on käyttänyt väärin määräävää markkina-asemaansa useilla kansallisilla internethakupalvelujen markkinoilla suosimalla omaa tuotevertailupalveluaan kilpailijoidensa tuotevertailupalveluun nähden. Koska unionin yleinen tuomioistuin vahvisti päätöksen pääosin ja pysytti sakon, Google ja Alphabet valittivat unionin tuomioistuimeen, joka hylkäsi valituksen ja pysytti siis unionin yleisen tuomioistuimen tuomion. 

Komissio totesi 27.6.2017 annetussa päätöksessä, että Google oli 13:ssa Euroopan talousalueen (ETA) maassa asettanut yleisten hakutulosten sivullaan oman tuotevertailuvälineensä tulokset etusijalle kilpailevien tuotevertailuvälineiden tuloksiin nähden. Google oli esittänyt oman tuotevertailuvälineensä hakutulokset ensimmäisinä ja tuonut ne esiin ”laatikoissa” houkuttelevilla kuva- ja tekstitiedoilla varustettuina. Kilpailevien tuotevertailuvälineiden hakutulokset näytettiin sitä vastoin vain pelkkinä geneerisinä tuloksina (jotka esitettiin sinisinä linkkeinä), ja Googlen tuotevertailuvälineen tuloksista poiketen niiden sijoitusta voitiin heikentää korjaavilla algoritmeilla Googlen yleisten hakutulosten sivuilla.  

Komissio päätteli, että Google oli käyttänyt väärin määräävää asemaansa yleisten internethakupalvelujen markkinoilla ja tuotteiden erikoistuneiden hakupalvelujen markkinoilla, ja määräsi sille 2 424 495 000 euron suuruisen sakon, josta 523 518 000 euroa sen oli maksettava yhteisvastuullisesti Alphabetin, joka on Googlen ainoa osakas, kanssa. 

Google ja Alphabet riitauttivat komission päätöksen unionin yleisessä tuomioistuimessa. Unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi kanteen olennaisilta osin ja erityisesti pysytti sakon 10.11.2021 antamallaan tuomiolla. Unionin yleinen tuomioistuin katsoi sitä vastoin, ettei ollut osoitettu, että Googlen menettelytavalla oli ollut – vaikka vain mahdollisia – kilpailunvastaisia vaikutuksia yleisten hakupalvelujen markkinoilla. Se kumosi siis komission päätöksen siltä osin kuin komissio oli todennut siinä määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä koskevan kiellon rikkomisen myös kyseisten markkinoiden osalta.  

Google ja Alphabet tekivät tämän johdosta unionin tuomioistuimeen valituksen, jossa ne vaativat tätä kumoamaan unionin yleisen tuomioistuimen tuomion siltä osin kuin siinä hylätään niiden kanne ja komission päätöksen.  

Antamallaan tuomiolla unionin tuomioistuin hylkää valituksen ja pysyttää siis unionin yleisen tuomioistuimen tuomion. 

 Unionin tuomioistuin huomauttaa, että unionin oikeudessa ei kielletä määräävää markkina-asemaa sinänsä vaan ainoastaan sen väärinkäyttö. Kiellettyä on erityisesti määräävässä markkina-asemassa olevien yritysten käyttäytyminen, joka rajoittaa ansioihin perustuvaa kilpailua ja on siis omiaan aiheuttamaan vahinkoa yksittäisille yrityksille ja kuluttajille. Tällainen käyttäytyminen sisältää käyttäytymisen, jolla estetään muilla keinoin kuin ansioihin perustuvalla kilpailulla kilpailun säilyminen tai kehittyminen markkinoilla, joilla kilpailu on juuri määräävässä asemassa olevan yhden tai useamman yrityksen olemassaolon vuoksi jo vähentynyt.  

Unionin tuomioistuin täsmentää, ettei tosin voida katsoa yleisesti, että määräävässä markkina-asemassa oleva yritys, joka kohtelee tavaroitaan tai palvelujaan suotuisammin kuin kilpailijoidensa tavaroita tai palveluja, käyttäytyy käsiteltävän asian olosuhteista riippumatta tavalla, joka poikkeaa ansioihin perustuvasta kilpailusta. Se toteaa kuitenkin, että nyt käsiteltävässä asiassa unionin yleinen tuomioistuin on todellakin osoittanut, että kun otetaan huomioon markkinoiden ominaispiirteet ja käsiteltävään asiaan liittyvät erityiset seikat, Googlen käyttäytyminen oli syrjivää eikä kuulunut ansioihin perustuvan kilpailun piiriin. 

Lue Unionin tuomioistuimen tuomio asiassa C-48/22 P, Google ja Alphabet v. komissio (Google Shopping), Suomen Laki –hakupalvelussa. 

Lähde Euroopan unionin tuomioistuimen tiedote 

Juridiikan sisältöpalvelut

Juridiikan parhaat sisällöt

Alma Talent Lakitieto -sisältökokonaisuutta tuottavat juridiikan parhaat asiantuntijat. Laadukas ammattikirjallisuus, keskeisten lainsäädäntömuutosten tulkinta päivittyvissä hakuteoksissa sekä pääsy ajantasaiseen lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön tukevat onnistumistasi työssä. Asiantuntijatekijämme tuottavat käyttöösi myös artikkeleja ajankohtaisista aiheista.

Kirjoittaja Suomen Laki -toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää