Vaikuttaako henkilöstön edustajan puuttuminen työnantajan yt-velvoitteisiin?

05.04.2024 11:57

Yhteistoimintalaki rakentuu aikaisempaa enemmän edustuksellisuuden periaatteelle. Tämän kanssa yhteen pitää kuitenkin sovittaa myös se tilanne, että henkilöstöllä ei ole edustajaa.

Yh­teis­toi­min­ta­lain velvoitteet

Yhteistoimintalain velvoitteet työnantajalle ovat jatkuva vuoropuhelu, muutosneuvottelut, liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta tiedottaminen sekä henkilöstön edustuksen järjestäminen työnantajan hallinnossa. Pääsääntö on, että nämä toteutetaan tai näistä sovitaan henkilöstön edustajan kanssa. Yt-laissa on selvät säännökset siitä, että työnantajan on hoidettava yt-lain mukaiset velvoitteet silloinkin, kun henkilöstön edustajaa ei ole. Tällöin sekä jatkuva vuoropuhelu ja muutosneuvottelut on hoidettava henkilöstön kanssa yhdessä.

Jatkuva vuoropuhelu ja muu­tos­neu­vot­te­lut

Henkilöstön edustajan puuttuessa vuoropuhelukokousten vähimmäismäärä on yksi kerta vuodessa. Vuoropuhelun ja sen osana olevan työyhteisön kehittämissuunnitelman sisältö on sama kuin muulloinkin. Säännöllisesti annettavien tietojen osalta vähimmäissisältö on edustajan puuttuessa se, että henkilöstölle annetaan kahdesti vuodessa yhtenäinen selvitys yrityksen tai yhteisön taloudellisesta tilasta, josta käyvät ilmi tuotannon, palvelu- tai muun toiminnan, työllisyyden,kannattavuuden ja kustannusrakenteen kehitysnäkymät. Muiden säännöllisesti annettavien tietojen antaminen on vapaaehtoista.

Jos työntekijöillä ei ole edustajaa, käydään muutosneuvottelut niiden työntekijöiden kanssa yhdessä, joita muutosneuvottelut koskevat. Muutosneuvotteluiden sisältöön edustajan puuttuminen ei vaikuta.

Liikkeen luovutus, sulautuminen ja jakautuminen

Liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta sekä luovuttavalla että vastaanottavalla työnantajallaon tiedottamisvelvollisuus henkilöstön edustajille. Nämä velvoitteet perustuvat EU:n direktiiviin ja myös säännösten oikeat tulkinnat tulevat viime kädessä Euroopan unionin tuomioistuimesta. Varmin menettely työntekijöiden edustajien puuttuessa on antaa laissa säädetyt tiedot sekä luovutettavan toiminnon että vastaanottavan toiminnon koko henkilöstölle.

Hallintoedustus

Henkilöstön edustus työnantajan hallinnossa koskee laissa lueteltuja yhteisöjä, joiden palveluksessa on vähintään 150 työntekijää. Se on toteutettava, jos vähintään kaksi henkilöstöryhmää, jotka yhdessä edustavat henkilöstön enemmistöä, sitä vaatii. Yleensä henkilöstöä edustavat tässä prosessissa henkilöstön edustajat. Henkilöstön edustajien puuttuminen ei estä henkilöstön hallintoedustuksen toteuttamista. Tällöin asia on järjestettävä, jos vähintään kahden yhdessä enemmistöä edustavan henkilöstöryhmän enemmistö edustuksen järjestämistä vaatii. Myös sopimus edustuksen järjestämisestä voidaan tehdä näiden enemmistöjen kanssa.

Työnantajan vai­ku­tus­mah­dol­li­suuk­sis­ta

Työnantaja voi myös esittää henkilöstölle, että se valitsisi edustajan tai edustajat. Edustajia voivat olla työehtosopimuksen mukainen luottamusmies, luottamusvaltuutettu tai yhteistoimintaedustaja. Edustajan valitsevat – tai jättävät valitsematta – kuitenkin työntekijät, eikä työnantaja voi henkilöstön edustajan valitsemisesta määrätä.

Kaikilla yli kymmenen työntekijän työpaikoilla pitää olla työsuojeluvaltuutettu. Pienemmilläkin työpaikoilla työsuojeluvaltuutettu voidaan valita. Työsuojeluvaltuutettu osallistuu yt-menettelyihin työsuojeluasioissa. Yleisimmät yt-asiat eivät ole näitä.

Yksi käytännöllinen tapa on se, että työntekijät valitsevat työsuojeluvaltuutetun yhteistoimintaedustajaksi. Kaikkien työntekijöiden pitää voida osallistua valintaan, mutta enemmistön kannatus riittää valituksi tulemiseen.

**

Varatuomari Harri Hietala (sopla.fi) on osallistunut monipuolisesti työehtosopimusneuvotteluihin, neuvontaan, asianajoon ja työlakien valmisteluun sekä niiden noudattamisen valvontaan. Hietala on kirjoittanut lukuisia työlainsäädäntöä käsitteleviä teoksia. Asianajaja, varatuomari, opetusneuvos Keijo Kaivanto on päivittäin tekemisissä haastavien työoikeudellisten kysymysten kanssa ja kirjoittanut useita työoikeutta käsitteleviä kirjoja yli 35 vuoden ajan.

Juridiikan hakupalvelut - aina oikea tieto saatavillasi

Työsuhdetiedon parhaat sisällöt henkilöstöjohtamisen ja työoikeuden ammattilaisille

Alma Talent Työsuhdetieto -sisältökokonaisuutta tuottavat työsuhdeasioiden ja työoikeuden parhaat asiantuntijat. Laadukas ammattikirjallisuus, keskeisten lainsäädäntömuutosten tulkinta päivittyvissä hakuteoksissa sekä pääsy ajantasaiseen lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön tukevat onnistumistasi työssä. Asiantuntijatekijämme tuottavat käyttöösi myös artikkeleja ajankohtaisista aiheista.

Kirjoittaja Harri Hietala ja Keijo Kaivanto

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää