
Valtioneuvosto päätti EU-ennakkovaikuttamisen tehostamisesta
Valtioneuvosto päätti yleisistunnossaan 25.1.2024 tavoista vaikuttaa ennakoiden valmisteilla oleviin EU-hankkeisiin. Hallitusohjelman mukaisesti hallitus nopeuttaa Suomen kannanmuodostusta ja tehostaa muutenkin EU-ennakkovaikuttamista.
Valtioneuvoston yleisistunnossa hyväksytty periaatepäätös nostaa Suomen EU-tavoitteiden ja -edunvalvonnan vahvistamisen jokaisen ministeriön keskeiseksi prioriteetiksi. Hallitus siirtyy aiemmin kerran vaalikaudessa annetusta EU-selonteosta jatkuvaan strategisten prioriteettien määrittämiseen, vaikuttamiseen ja seurantaan. Yhteistyötä samanmielisten EU-maiden kanssa tehostetaan.
Keskeinen osa ennakkovaikuttamista on nostaa Suomen keskeisiä omia tavoitteita osaksi EU:ssa laadittavia pidemmän aikavälin suunnitelmia. Tähän liittyen EU-ministerivaliokunta linjasi 17.1.2024 Suomen avaintavoitteista EU:n tulevalle vaalikaudelle eli vuosille 2024–2029.
Ennakkovaikuttamiseen kuuluvat oleellisesti myös vaikuttaminen vuotuiseen työohjelmaan sekä vaikuttaminen laajempiin politiikkakokonaisuuksiin. Ennakkovaikuttaminen on jatkuvaa työtä, jota valtioneuvosto ja sen jäsenet edistävät yhdessä osana EU-politiikan kokonaisuutta.
Ennakkovaikuttamisella tarkoitetaan vaikuttamista ennen kuin Euroopan komissio antaa asiasta varsinaisen ehdotuksen esimerkiksi direktiiviksi. Suomi vaikuttaa aktiivisesti myös päätöksenteon muissa vaiheissa.
Lähde ja lisätietoja: valtioneuvoston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.
Aiheeseen liittyvää

Suomi saa 50 miljoonaa euroa lisärahoitusta itärajan valvonnan vahvistamiseen

Suomen aikuisväestö PIAAC-tutkimuksen kärkimaa
