
Valtioneuvosto pitää komission osaajareserviä koskevaa ehdotusta lähtökohtaisesti perusteltuna
Euroopan komissio on esittänyt EU:n osaajareservin perustamista. Osaajareservin tavoitteena olisi helpottaa kansainvälistä rekrytointia osaamis- ja työvoimapulaan vastaamiseksi. Valtioneuvosto antoi 29.2.2024 eduskunnalle U-kirjelmän kannastaan esitykseen.
Komissio ehdottaa osaajareservin eli EU:n laajuisen digitaalisen alustan perustamista. Osaajareservillä pyrittäisiin saattamaan yhteen EU:n työnantajien ilmoittamat työpaikat ja EU:n ulkopuolisten maiden työnhakijat erityisesti työvoimapula-aloilla. EU-tason alustalla tavoiteltaisiin kansallisia toimia parempaa näkyvyyttä ja houkuttelevuutta. Alusta myös tarjoaisi tietoa rekrytoinnista ja maahanmuutosta jäsenmaissa.
Ehdotuksen tavoitteena on helpottaa kansainvälistä rekrytointia jäsenvaltioiden työnantajien osaajapulaan vastaamiseksi sekä tehdä työmahdollisuuksia EU-jäsenvaltioissa paremmin näkyväksi ja houkuttelevammaksi EU:n ulkopuolisille työntekijöille. EU tarvitsee ulkopuolista työvoimaa erityisesti aloille, joilla on pulaa työntekijöistä.
Komissio esittää, että osaajareserviin osallistuminen olisi jäsenvaltioille vapaaehtoista. Suomi päättää osallistumisestaan vasta, kun aloitteesta on neuvoteltu lopputulos.
Valtioneuvosto pitää esitystä lähtökohtaisesti perusteltuna
Suomi täydentää työvoimaa ensisijaisesti EU-alueelta sekä hallitusohjelman mukaisista kumppanuusmaista ja ammattiryhmistä. Osaajista käydään globaalia kilpailua. Valtioneuvosto tunnistaa EU-yhteistyön mahdollisuudet tuottaa lisäarvoa jäsenvaltioiden kansainvälisen rekrytoinnin toimille. EU:n yhteinen näkyvyys voi osaltaan parantaa osaajien saatavuutta jäsenvaltioissa.
Suomen kannasta päättää eduskunta
Valtioneuvosto laatii eduskunnalle U-kirjelmän niistä EU:ssa päätettävistä asioista, jotka sisältönsä puolesta kuuluisivat eduskunnan toimivaltaan, jos Suomi ei olisi EU:n jäsen. Eduskunta muodostaa sen pohjalta Suomen kannan komission ehdotukseen. EU:n parlamentti, neuvosto ja komissio neuvottelevat asetuksen sisällöstä, tavoitteenaan muodostaa lopullinen asetus.
Lähde ja lisätietoja: työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.
Aiheeseen liittyvää

TEM-analyysi: Uusia työpaikkoja syntyi noin 258 000 vuonna 2023

Täysistunnossa käsittelyssä paikallisen sopimisen edistäminen ja työriitojen sovittelun muutokset
