
Valtiovarainministeriö on antanut selvityksen valtiovarainvaliokunnalle kansainvälistä yritysverotusta koskevasta yleissopimuksesta
Valtiovarainministeriö on laatinut eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle selvityksen, joka käsittelee kansainvälistä yritysverotusta koskevaa monenvälistä yleissopimusta. On tarkoituksenmukaista, että Suomi on valmiudessa allekirjoittamaan sopimuksen.
Kansainvälistä yritysverotusta koskeva monenvälinen yleissopimus liittyy talousjärjestö OECD:n käynnistämään kansainvälisen tuloverotuksen uudistamishankkeeseen. Hankkeeseen liittyy kaksi kokonaisuutta: verotusoikeuden uudelleen allokointi (pilari 1) ja globaali minimiverotaso (pilari 2).
Ensimmäisen työhaaran tavoitteena on
- jakaa verotusoikeutta uudelleen siten, että markkinavaltiot eli valtiot, joissa on kuluttajia tai käyttäjiä, saavat nykyistä enemmän verotusoikeutta (Amount A) sekä
- yksinkertaistaa markkinaehtoperiaatteen soveltamista yrityksiin, jotka harjoittavat rutiininomaisia jakelutoimintoja (Amount B).
Hankkeen toinen työhaara sisältää suurten konsernien 15 prosentin vähimmäisveron, jota koskeva laki tulee voimaan vuoden 2024 alusta lähtien.
Ensimmäinen allekirjoitustilaisuus vuoden 2024 kesäkuussa
Valtiovarainministeriö on laatinut monenvälisestä yleissopimuksesta Pilari 1:n Amount A:n täytäntöönpanemiseksi selvityksen eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle. Valtiovarainministeriö pitää tarkoituksenmukaisena, että Suomi on valmiudessa allekirjoittamaan yleissopimuksen.
Monenvälisen yleissopimuksen sopimustekstiä ei ole vielä hyväksytty, eikä sopimusta ole avattu allekirjoituksille. Tekstin hyväksymisen jälkeen yleissopimus etenisi allekirjoitusvaiheeseen. Sopimuksen ensimmäinen allekirjoitustilaisuus on tarkoitus järjestää kesäkuussa 2024.
Lähde: valtiovarainministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.
Aiheeseen liittyvää

Verohallinto: Mikä muuttuu verotuksessa vuonna 2025?

Suuri valiokunta muodosti kannan energiaverodirektiivin uudistukseen
