Valvontaisku hevostapahtumaan paljasti puutteita
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki ennalta ilmoittamatta hevoskuljetusten eläinsuojelutarkastuksia Mikkelin raveissa 8.5.2024. Kaupallisissa hevoskuljetuksissa todettiin runsaasti puutteita. Esimerkiksi lain edellyttämä eläinkuljettajalupa puuttui melkein puolelta kuljettajista.
Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti hevoskuljetusten valvontatapahtuman Mikkelin ravien yhteydessä 8.5.2024. Valvontaan osallistui läänineläinlääkäreiden lisäksi Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden eläinlääkäreitä ja Itä-Suomen poliisi. Valvontatapahtumasta ei ilmoitettu valvottaville etukäteen.
Valvontatapahtuman aikana eläinlääkärit tekivät eläinsuojelutarkastuksia kaikkiaan 38 hevoskuljetukselle. Kaikista kuljetuksista seitsemässätoista (44,7 %) todettiin ainakin yksi puute. Yleisin puute oli se, että merkintä eläinkuljetuksesta joko puuttui kuljetusvälineestä kokonaan taikka oli kulunut tai liian pieni. Tämä todettiin kymmenessä tapauksessa (26,3 %).
Muuta kuormaa ei ollut kiinnitetty asianmukaisesti kolmessa hevoskuljetusvälineessä (7,9 %). Kahdessa kuljetusvälineessä hevoset oli sijoitettu niin, että hätätapauksessa niitä olisi ollut vaikea päästä hoitamaan (5,3 %). Yhdessä tapauksessa hevosen kytkentä ei ollut turvallinen (2,6 %), ja yhdessä tapauksessa lastausramppia ei katsottu turvalliseksi (2,6 %).
Puutteita etenkin kaupallisissa kuljetuksissa
”Kaupallisia eläinkuljetuksia tekevältä laki edellyttää eläinkuljettajalupaa, eläinten kuljettajan ja hoitajan pätevyystodistusta sekä asiakirjoja esimerkiksi eläinten omistajatiedoista, mitä ei edellytetä ei-kaupallisilta eläinkuljetuksilta”, kertoo läänineläinlääkäri Päivi Turunen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.
Tarkastetuista kuljetuksista kaksitoista (31,6 %) oli kaupallisia. Puutteet olivat niissä selvästi yleisempiä kuin ei-kaupallisissa kuljetuksissa. Kaupallisissa kuljetuksissa yhdeksässä kahdestatoista (75 %) todettiin puutteita, ei-kaupallisissa vastaavasti kahdeksassa kahdestakymmenestäkuudesta (30,8 %).
Viideltä kahdestatoista (41,7 %) kuljettajasta puuttui voimassa oleva eläinkuljettajalupa. Kolme kuljettajaa (25 %) ei pystynyt esittämään lupaansa pyydettäessä. Kolmelta kahdestatoista (25 %) puuttui eläinten kuljettajan ja hoitajan pätevyystodistus ja kolme (25 %) ei pystynyt esittämään sitä.
Seitsemällä kahdestatoista (58,3 %) kuljettajasta ei ollut asianmukaisia kuljetusta koskevia asiakirjoja. Heiltä puuttuivat siis esimerkiksi tiedot eläinten omistajasta tai haltijasta, lähtöpaikasta tai suunnitellusta aikataulusta.
Viranomaisen toimenpiteet
Kaksitoista (31,6 %) hevoskuljettajaa sai valvonnan yhteydessä suullisesti kehotuksen tai neuvoja puutteiden korjaamiseksi.
Ilman lain edellyttämää eläinkuljettajalupaa liikkeellä olleet kuljettajat olivat Itä-Suomen aluehallintoviraston toimivalta-alueen ulkopuolelta. ”Näiden osalta jatkotoimenpiteet hoitaa toimivaltainen aluehallintovirasto”, toteaa läänineläinlääkäri Turunen.
Aluehallintovirasto on eläinkuljettajalupia ja eläinten kuljettajan ja hoitajan pätevyystodistuksia myöntävä viranomainen. Aluehallintovirasto myös valvoo eläinkuljetusta koskevien säännösten noudattamista alueellaan.
Laki eläinten hyvinvoinnista 693/2023.
Lähde ja lisätietoja: aluehallintoviraston tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.