Verohallinto: Mikä muuttuu verotuksessa vuonna 2025?
Verotukseen tulee ensi vuonna muutamia merkittäviä uudistuksia. Verokortit tulevat voimaan jo tammikuun alussa, mikä helpottaa veroprosentin ajantasaisuuden seuraamista. Kotitalousvähennystä saa aiempaa vähemmän. Henkilöasiakkaiden veroilmoitusten määräpäivät aikaistuvat huhtikuulle. Arvonlisäverotuksessa tulee muutoksia sekä tuotteiden ja palvelujen verokantoihin että pienten yritysten arvonlisäverotukseen.
Verokortit tulevat voimaan heti vuoden alussa eli 1. tammikuuta. Aiemmin verokortit ovat tulleet voimaan helmikuun alussa. Verokortille merkitty tuloraja on jatkossa laskettu koko vuodelle eli 12 kuukaudelle. Muutos on asiakkaiden toivoma, sillä se helpottaa veroprosentin ja tulorajan seuraamista.
Kotitalousvähennykseen tulee vuoden alussa useita muutoksia. Vähennyksen enimmäismäärä laskee 1 600 euroon. Myös vähennysprosentit pienenevät ja omavastuu nousee 100 eurosta 150 euroon. Öljylämmityksestä luopumiseen saa edelleen korotettua vähennystä.
Asunnon ja työpaikan välisistä matkoista voi saada vähennystä saman verran kuin vuonna 2024, eli enintään 7 000 euroa. Myös omavastuu säilyy 900 eurossa.
Esitäytettyjen veroilmoitusten määräpäivät aikaistuvat ensi keväästä alkaen. Vuonna 2025 määräpäivät ovat 15.4, 22.4. ja 29.4. Esitäytetyt veroilmoitukset tulevat OmaVeroon 27.3. mennessä ja ne lähetetään postitse niille asiakkaille, jotka eivät ole valinneet sähköistä viranomaisasiointia (Suomi.fi-viestit). Myös kiinteistöveropäätöksen tarkistamisen määräpäivä aikaistuu, ja se on ensi keväänä 15.4. Yritysten veroilmoitusten määräpäiviin ei ole tulossa muutosta.
Viivästyskorko ja hyvityskorko nousevat 0,5 prosenttiyksikköä. Myöhässä maksetusta perintöverosta pitää maksaa viivästyskorkoa 8 prosenttia. Muiden verolajien viivästyskorko nousee 11,5 prosenttiin. Huojennettu viivästyskorko nousee 6,5 prosenttiin ja veronpalautuksille maksettava hyvityskorko 2,5 prosenttiin.
Arvonlisäverokantoihin tulee muutoksia 1.1.2025 alkaen. Alennetun 10 prosentin arvonlisäveron soveltamisalaan nykyisin kuuluvat tavarat ja palvelut siirretään alennetun 14 prosentin arvonlisäveron soveltamisalaan. Muutos ei kuitenkaan koske sanoma- ja aikakauslehtiä eikä yleisradiotoimintaa. Kuukautissuojat, inkontinenssisuojat ja lasten vaipat siirretään nykyisestä yleisen verokannan 25,5 % piiristä alennetun 14 prosentin verokannan piiriin.
Lisäksi valmisteilla on makeisten ja suklaan verokannan korottaminen 14 prosentista 25,5 prosenttiin. Tämän muutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.6.2025.
Yrityksillä alv-velvollisuuden raja nousee ja alarajahuojennus poistuu. Jatkossa yrityksen tulee ilmoittautua alv-rekisteriin, kun liikevaihto ylittää 20 000 euroa. Lisäksi liikevaihdon laskemisessa tarkastellaan kalenterivuoden liikevaihtoa nykyisen tilikauden liikevaihdon sijaan. Huomioon otetaan kuluvan kalenterivuoden lis äksi myös edellisen kalenterivuoden liikevaihto. Vuonna 2024 raja oli 15 000 euroa.
Suomessa käytössä ollut arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu ensi vuoden alusta. Huojennusta voi hakea vielä vuodelta 2024, jos liikevaihto on ollut enintään 30 000 euroa.
Lisäksi EU:n alueella otetaan käyttöön uusi pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä, jonka myötä vähäisen toiminnan verovapaus laajenee myös toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneeseen yritykseen.
Valmisteverotuksessa esimerkiksi tupakkaveroa nostetaan ja väkevien alkoholijuomien veroa korotetaan asteittain vuosien 2025–2027 aikana.
Lisätietoja: vero.fi/muutoksia.
Lähde: Verohallinnon tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ajankohtaiset
Juridiikan ajankohtaiset on sisältöpalvelu juridiikan asiantuntijoille. Palvelu kokoaa yhteen kiinnostavimmat aiheet ja ilmiöt eri oikeudenaloilta: julkaisemme uutisia, artikkeleita, oikeustapauskommentteja, säädös- ja tapauskoosteita sekä Juridiikkaa lyhyesti -kirjoituksia ja -videosisältöjä. Tilaamalla palvelun uutiskirjeen saat uusimmat sisällöt sähköpostiisi joka arkipäivä.