Vesiosaamisen kasvuun ja kansainvälistymiseen rahoitusta
Kestävän kasvun ohjelmasta on myönnetty avustusta 3,3 milj. euroa 21:lle vesiosaamisen hankkeelle.
Etelä-Savon ELY-keskus ja maa- ja metsätalousministeriö järjestivät 10.1.–17.3.2023 toisen avoimen hankehaun vesiosaamisen kehittämishankkeille. Hakemuksia tuli 27, joista yhtätoista on päätetty rahoittaa. Avustuksia myönnettiin yhteensä 1,5 milj. euroa. Tuensaajia on 27.
Yhteensä vesiosaamisen kasvun ja kansainvälistymisen hankkeisiin on nyt myönnetty kahdella hakukierroksella 3,3 milj. euroa vuosille 2022–2025. Tuensaajia on yhteensä 49.
- Työ vesisektorilla on merkityksellistä koko suomalaiselle yhteiskunnalle, mutta myös globaalisti. Suomalaista vesiosaamista arvostetaan laajasti maailmalla. Meillä yksityisen sektorin, tutkimuksen ja julkisen sektorin yhteistyö toimii ja olemme edelläkävijöitä veden vastuullisessa käytössä. Haluamme tukea poikkisektoraalista yhteistyötä ja entistä laajempia kokonaiskestäviä ratkaisuja tukemaan vihreää siirtymää. Meillä on paljon vahvuuksia, jotka näkyvät näissäkin hankkeissa: digitaalisuuden hyödyntäminen, resurssi- ja energiatehokkuus sekä resilienssin lisääminen. Mahdollisuudet uudelle liiketoiminnalle ovat valtavat ja sillä luodaan Suomeen työpaikkoja ja liiketoimintaa, joka houkuttelee parhaimmillaan vesialalle myös uusia osaajia, toteaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
Rahoitettavat hankkeet ovat kehittämishankkeita, jotka kasvattavat suomalaista vesiosaamista, siihen liittyvää liiketoimintaa ja kansainvälistymistä. Hankkeiden arvioinnissa otettiin huomioon ratkaisujen ja sovellusten kansainvälistymisedellytykset sekä mahdollisen markkina-alueen alustava identifiointi, ratkaisujen ja sovellusten taloudellinen elinkelpoisuus ja kaupallinen potentiaali, kumppanuudet eri toimijoiden kesken, hankkeiden ilmasto- ja ympäristöystävällisyys, hankkeiden tehokkuus ja relevanssi tavoitteiden näkökulmasta, ratkaisujen ja sovellusten uutuus, monistettavuus ja laajennettavuus sekä hankkeen toimenpiteiden vaikuttavuus suhteessa arvioituihin kustannuksiin.
Lisäksi rahoitettavat hankkeet ovat ei merkittävää haittaa -periaatteen mukaisia eli niillä ei saa olla haitallisia ilmasto- ja ympäristövaikutuksia. Hankkeet voivat kestää 15.8.2025 saakka.
Ohjelmasta järjestetään syksyllä 2023 kolmas, kohdennetumpi hakukierros. Hakuohje julkaistaan syyskuussa.
Lähde ja lisätietoja: maa- ja metsätalousministeriön tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.