Voiko työntekijä kieltäytyä talvilomasta?
TYÖOIKEUTTA LYHYESTI | Työntekijä oli määrätty talvilomalle. Työntekijä tuli oma-aloitteisesti töihin talviloman aikana sopimatta asiasta työnantajan kanssa. Hän oli ilmoittanut, ettei hän halua pitää talvilomaa vaan halusi pitää lomapäivät kesällä. Hän vaatii työpäivien korvaamista uudelleen vuosilomana. Miten tällaisessa tilanteessa tulee toimia?
Loman määräämisoikeus
Työnantaja määrää loman ajankohdan. Työntekijällä ei ole oikeutta – eikä liioin velvollisuutta – palata töihin kesken loman. Talviloman pitämisestä on kyllä mahdollista sopia ottaen huomioon vuosilomalain mukaiset rajoitukset. Työnantajalla ei ole velvollisuutta sopia talviloman siirtämisestä kesäloman yhteyteen.
Vuosilomasta sopiminen
Kesäloman osalta 12 arkipäivää on oltava yhdenjaksoista lomaa. Ylimenevän osan osalta voidaan sopia sen pitämisestä lyhyemmissä jaksoissa.
Talviloman osalta on mahdollista sopia loman pitämisestä osissa tai että sovitaan pidettäväksiesimerkiksi kesäloman yhteydessä. Lisäksi työntekijän aloitteesta on mahdollista sopia myös talviloman pitämisestä lyhennettynä työaikana. Lyhennettyä työaikaa koskeva sopimus on tehtävä kirjallisesti.
Työnantajan ratkaisu
Jos työntekijän kanssa ei sovita loman keskeyttämisestä edellä mainituissa puitteissa, on työntekijä osoitettava välittömästi takaisin lomalle. Työssäoloaikaa ei vähennetä lomasta, eikä siitä makseta rahakorvausta. Työntekijän pitäminen työssä loman aikana, on vuosilomalain mukaan rangaistava teko.
Kirjoittaja Harri Hietala ja Keijo Kaivanto
Juristikirje
Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!