YK:n ilmastokokous käynnistyy viikonloppuna Egyptin Sharm el-Sheikhissä – tavoitteena vauhdittaa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa
Pääministeri Sanna Marin edustaa Suomea valtionjohdon kokouksessa 7.11.2022. Ministeriviikolla 15.–18.11. Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.
YK:n ilmastosopimuksen osapuolet kokoontuvat Egyptin Sharm el-Sheikhiin 6.–18.11.2022. Ilmastokokouksessa (COP27) jatketaan työtä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi.
Kokouksen käynnistää valtionjohtotason huippukokous, jossa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin. Pääministeri Marin pitää kokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron. Lisäksi hän osallistuu kokonaisohjelman salliessa muun muassa oikeudenmukaista siirtymää, ilmastoa ja metsiä sekä varhaisvaroitusjärjestelmiä koskeviin korkean tason tilaisuuksiin. Pääministeri Marinin ohjelmassa on myös kahdenvälisiä tapaamisia.
Jälkimmäisellä kokousviikolla Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo. Myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen osallistuu kokouksen tapahtumiin.
Ohisalo: Toimia kiristettävä, jotta 1,5 asteen tavoite pysyy saavutettavissa
Kokouksen tärkein tavoite on pitää 1,5 asteen tavoite yhä saavutettavissa. Maiden nykysitoumusten mukaisilla toimilla maapallo lämpenee noin 2,4–2,6 astetta.
”Takana on jälleen yksi vuosi, jolloin lämpöennätykset ovat rikkoutuneet ympäri maailmaa ja päästöt ovat jatkaneet kasvuaan. Toimia on kiristettävä nopeasti, jotta globaalit päästöt saadaan käännettyä laskuun ja ilmaston lämpeneminen rajattua 1,5 asteeseen. Etenkin maailman suurilta talouksilta tarvitaan nyt enemmän”, ministeri Ohisalo korostaa.
Suomelle on tärkeää, että Pariisin sopimuksen toimeenpano etenee kaikilla osa-alueilla, ja että päätökset perustuvat uusimpaan tieteeseen ja etenkin hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportteihin. Useat maat eivät ole vielä päivittäneet ilmastotavoitteitaan riittäviksi. Viime viikolla YK:n ympäristöohjelman UNEPin päästökuiluraportti totesi, että vuoden 2022 aikana vain 24 maata on päivittänyt sitoumuksensa. Näiden päivitettyjen sitoumusten vaikutus globaaleihin päästöihin vuoteen 2030 mennessä on alle prosentin luokkaa.
Päästöjen vähentämisen lisäksi kokouksen keskeisiä teemoja ovat ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastorahoitus. Ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaaminen on puheenjohtajamaa Egyptille ja kehitysmaaryhmälle prioriteetti.
”Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo ympäri maailmaa. Pakistanin tulvat, Afrikan ruokakriisi ja Euroopan ennätyskuivuus – yksikään talous ei ole ilmastokriisiltä suojassa, mutta on selvää, että kriisi runtelee pahiten köyhiä maita. Kaikkein haavoittuvimpien maiden huoli otetaan vakavasti. Päästöjen nopea vähentäminen on olennaista, sillä jos emme onnistu hillitsemään ilmastonmuutosta, ilmastokriisin lasku kasvaa eksponentiaalisesti”, ministeri Ohisalo sanoo.
Painopiste siirtyy Pariisin sopimuksen toimeenpanoon
Ilmastokokousten painopiste siirtyy Egyptin kokouksen myötä entistä enemmän sopimuksen toimeenpanoon. ”Viime vuonna saatiin valmiiksi loputkin Pariisin sopimuksen toimeenpanosäännöistä. Nyt kokouksen tavoitteena on varmistaa, että toimeenpano etenee kaikilla osa-alueilla”, Suomen pääneuvottelija Marjo Nummelin sanoo.
Rahoituskysymyksissä ratkotaan menetysten ja vahinkojen käsittelyn lisäksi sitä, miten 100 miljardin dollarin vuositavoite saavutetaan ensi vuoden aikana ja miten ilmastonmuutokseen sopeutumiseen saadaan ohjattua paremmin tukea köyhille maille. EU:n ja Suomen tavoitteena on aloittaa neuvottelut myös siitä, miten varmistetaan, että myös yksityiset rahavirrat tukevat vähähiilistä kehitystä. Lisäksi kokouksen agendalla on globaalin sopeutumistavoitteen konkretisoiminen sekä päätökset ilmastonmuutoksen hillintää käsittelevästä ohjelmasta, jonka avulla päästövähennyksiä vauhditettaisiin ja hyviä käytäntöjä jaettaisiin systemaattisemmin.
Sivutapahtumat keräävät kaupunkeja, yrityksiä, sijoittajia ja kansalaisjärjestöjä yhteen vauhdittamaan ilmastotoimia
Egyptin ilmastoneuvottelujen yhteydessä järjestetään myös useita sivutapahtumia, jotka vauhdittavat sopimuksen toimeenpanoa. Kokoukseen odotetaan yhteensä yli 30 000 osallistujaa.
Valtiovarainministerien ilmastokoalitio kokoontuu kokouksen yhteydessä 9.11.2022. Ministerit keskustelevat muun muassa siitä, miten ilmastoasiat saadaan vahvemmin osaksi talouspoliittista päätöksentekoa. Suomi toimii koalition toisena puheenjohtajana. Suomi järjestää kokouksessa 17.11. oman tapahtumansa yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöstä hiilineutraaliustavoitteen 2035 saavuttamiseksi.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen puhuu muun muassa oikeudenmukaista siirtymää, vammaisten ihmisten osallisuutta ja naisten roolia käsittelevissä tapahtumissa.
”Päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi kaikkien on voitava osallistua. Keskustelen ilmastokokouksessa tasa-arvotoimijoiden ja vammaisjärjestöjen kanssa osallistavan ilmastopolitiikan keinoista. Sosiaalipolitiikalla luodaan edellytykset kaikkien osallistumiselle”, toteaa ministeri Sarkkinen.
Egyptin kokousta ja Suomen valtuuskunnan kuulumisia voi seurata Twitterissä #ilmastoCOP27.
Lähde ja lisätietoja: valtioneuvoston tiedote.
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.