Ympäristövaliokunta: Uusi merituulivoimalaki tärkeä puhtaan kasvun edistämiseksi
Eduskunnan ympäristövaliokunta kannattaa hallituksen esitystä uudeksi merituulivoimalaiksi. Valiokunta toteaa esityksen olevan tärkeä vakaan investointiympäristön luomiseksi merituulivoiman rakentumisen ja siten puhtaan kasvun edistämiseksi. Valiokunnan lausunto asiasta mietinnön tekevälle talousvaliokunnalle valmistui 14.11.2024.
Esityksen tavoitteena on edistää merituulivoimaa talousvyöhykkeellä ja selkeyttää talousvyöhykkeen merituulivoimahankkeita koskevaa sääntelyä. Talousvyöhykkeellä tarkoitetaan merialuetta, joka sijaitsee aluevesialueen ulkopuolella.
Tarkoituksena on varmistaa, että oikeudet merituulivoiman hyödyntämiseen myönnetään tasapuolisella, läpinäkyvällä ja ennakoitavalla tavalla. Kullekin alueelle valitaan toimija, jolla on edellytykset merituulivoimahankkeen loppuunsaattamiselle. Tavoitteena on, että Suomen aluevesien ja talousvyöhykkeen merituulivoimahankkeiden sääntely ei poikkea toisistaan, ellei poikkeamiselle ole perusteltua syytä.
Valiokunta toteaa esitykseen sisältyvän ympäristövaikutusten arviointiosan olevan varsin perusteellinen. Valiokunta kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että merituulivoiman vaikutuksista esimerkiksi ympäristöön, kalastukseen, vaelluskaloihin, merinisäkkäisiin, muuttolintuihin ja lepakoihin tarvitaan laajempaa tutkimustietoa kuin mitä yhden merituulivoimahankkeen yhteydessä voidaan tuottaa. Tämän vuoksi olisi hyvä käynnistää hankkeita, joissa tutkitaan merituulivoiman vaikutuksia edellä mainittuihin joko kansallisesti tai kansainvälisesti.
Valiokunta kannattaa valtioneuvoston olennaista roolia kilpailutettavien alueiden valinnassa. Valtioneuvoston rooli yhteiskunnan kokonaisedun arviointeineen parantaa mahdollisuuksia ottaa ympäristökysymykset kokonaisvaltaisesti huomioon verrattuna siihen, että alueen valitsisi hankekehittäjä. Kysymys on tältä osin ennen kaikkea hankkeiden sijoittumisesta, sillä hankkeiden ympäristövaikutuksista annetaan määräyksiä kuitenkin normaaliin tapaan muissa luvissa, etenkin vesiluvassa.
Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että lain säätämisen jälkeenkin jää säädösvajetta merituulivoiman rakentamisen teknisten vaatimusten ja turvallisuuden sekä tuulivoimaloiden purkamista koskevien kysymysten osalta. Valiokunta pitää tärkeänä, että määritellään vaatimukset voimaloiden purkamisesta ja alueen ennallistamista ja luodaan tarvittava lainsäädäntö.
Valiokunta pitää tärkeänä ehdotusta, että työ- ja elinkeinoministeriö perustaa pysyväisluonteisen koordinaatioryhmän. Työryhmän tehtävänä on ylläpitää merituulivoima-alan tilannekuvaa sekä valmistella kilpailutettavien alueiden valintaa ja aikataulutusta ottaen huomioon myös ympäristönäkökohdat sekä aluevesillä että talousvyöhykkeellä.
Esityksen mukaan merituulivoiman ympäristövaikutuksia ei aiota seurata eikä valvoa rakentamisen jälkeen. Valiokunta korostaa, että merituulivoiman vaikutusta meriluontoon on seurattava. Valiokunta korostaa tarvetta varautua siihen, että merituulivoiman vaikutusten seuranta meriluontoon järjestetään. Jos merkittäviä luontovaikutuksia tai muita vielä ennakoimattomia haittoja ilmenisi, on tarpeen varautua muuttamaan lainsäädäntöä tai alemman tasoista ohjausta.
Valiokunnan lausunto YmVL 18/2024 vp.
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi merituulivoimasta talousvyöhykkeellä ja siihen liittyviksi laeiksi HE 147/2024 vp.
Lähde: eduskunnan tiedote.
Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus
Juridiikan ja talouden uutiskirje
Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.