Raksan Laki – podcast rakentamisen juridiikasta
Raksan Laki podcast-sarjan jaksot, 1-21. Vakioääninä Karri Kivioja ja Matti Tyynysniemi.
Ota seurantaan täällä tai podialustoilla Spotify ja Soundcloud.
Jakso 21 | Raksan Laki: Q&A
Jakso 20 | Raksan Laki: Suunnittelijan vastuu
Jakso 19 | Raksan Laki: Aikataulujuridiikan kipupisteet
Jakso 18 | Raksan Laki: Talven hovioikeusratkaisuja
Jakso 17 | Raksan Laki: Oikeus urakkasopimuksen purkamiseen – osa 2
Jakso 16 | Raksan Laki: Oikeus urakkasopimuksen purkamiseen – osa 1
Jakso 15 | Raksan Laki: Taloudellinen loppuselvitys YSE-ehdoissa
Raksan Laki | Erikoisjakso KKO: 2024:15
Jakso 14 | Raksan Laki Live: Rakennuttaminen 2024
Jakso 13: Kustannustason muutokset urakan aikana
Jakso 12 Vastaanottotarkastus YSE-ehdoissa
Jakso 11 | Tahtituotannon haasteet
Jakso 10 | Rakennusriitojen sovittelu
Jakso 9 | Urakoitsijan konkurssi
Jakso 8 | Valvojan vastuu
Jakso 7 | Kesän 2023 hovioikeusratkaisuja
Jakso 6 | YSE 1998 - sopimusehtojen synty
Jakso 5 | Projektinjohtourakka
Jakso 4 | Taloyhtiöiden korjausrakentaminen
Erikoisjakso KKO:2023:29
Jakso 3 | Tuoreita oikeustapauksia
Jakso 2 | Aikatauluteema jatkuu
Jakso 1 | Miksi rakentamisen aikatauluissa on jatkuvasti ongelmia?
Esittelyjakso
Haluatko lukea lisää teemasta?
Kuultua ei tarvitse muistella! Raksan Lain asiantuntijat tuottavat jaksoihin lisämateriaaleja, teemaa syventäviä lukupaketteja, jotka summaavat keskeiset asiat ja tarjoavat lisätietoa mm. oikeustapauksista.
Lähetä meille palautetta!
Piditkö kuulemastasi? Oletko samaa mieltä, eri mieltä? Palautetta voit lähettää meille nyt ja jatkossa raksanlaki@almamedia.fi
Tutustu rakentamisen tuotevalikoimaamme
Alma on Suomen johtava juridisen tiedon tuottaja. Tieto on ajantasaista, tuoretta ja siihen voit luottaa. Voit valita niin kirjoja, seminaareja kuin digisisältöjä.
Raksan Lakia juontamassa ja asiantuntijoina
Karri Kivioja
Karri Kivioja on rakennusalan juridiikkaan erikoistunut yrittäjä Espoosta. Karrilla on pitkä kokemus rakennusalan sopimuksista, riidanratkaisusta ja koulutustehtävistä. Karrista alan kouluttajana sanottua: ”Paras luennoitsija ja asiantuntija, jota olen kuullut.”
Matti Tyynysniemi
Matti Tyynysniemi on liike-elämän riita-asioihin ja erityisesti rakentamisen erimielisyyksiin erikoistunut asianajaja asianajotoimisto Hannes Snellmanilla Helsingissä. Matti on toiminut asianajoalalla vuodesta 2014. Hänellä on aiempaa taustaa toimittajana sanomalehdessä, radiossa ja televisiossa.
Raksan Lain vierailevat asiantuntijat
Ensimmäisen jakson vieraana on Mittaviiva Oy:n toimitusjohtaja Anssi Koskenvesa, Suomen rakennusalan tunnettu aikatauluasiantuntija, kouluttaja ja kehittäjä.
Jenni Hupli toimii lakiasiainjohtajana Suomen Kiinteistöliitto ry:ssä. Hänellä on yli 20 vuoden laaja-alainen kokemus kiinteistöalan juridisista asiantuntijatehtävistä. Nykyisen työnsä lisäksi hän on työskennellyt asianajajana ja yhtiölakimiehenä. Hupli on myös sertifioitu kiinteistöjohtaja KJs.
Heikki Untamala toimii tällä hetkellä Consti Oyj:n lakiasiainjohtajana. Hän on työskennellyt yli 20 vuoden ajan kiinteistö- ja rakennusalan eri tehtävissä asianajajana, yhtiölakimiehenä sekä lakiasioista vastavana johtajana.
Asianajaja Emma Niemistö on Borenius Asianajotoimistossa rakentamisen ja projektijuridiikan praktiikkaa vetävä osakas. Hän on erikoistunut suuriin rakentamishankkeisiin ja kansainvälisiin sopimuskäytänteisiin perustuvien investointiprojektien neuvonantoon. Niemistö hoitaa säännöllisesti toimialan riitoja niin tuomioistuimissa kuin välimiesmenettelyissä. Juristin koulutuksensa lisäksi hän on valmistunut rakentamistalouden diplomi-insinööriksi Teknillisestä Korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto).
VT Antti Isohanni on toiminut Rakennusteollisuus RT:n urakkasopimusasiantuntijana ja edustanut talonrakentajia Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen YSE 1983 ja YUSE 1998 neuvotteluissa. Hän on toiminut myös välimiehenä, luennoinut rakennus- ja lakialan sopimusoikeuden kursseilla sekä kirjoittanut useita artikkeleita alan julkaisuihin. Eläkkeelle jäätyään hän on jatkanut urakkasopimuksiin liittyvää konsultointia oman yrityksensä kautta.
Varatuomari Antero Oksanen on Suomen Kuntaliiton eläkkeellä oleva johtava lakimies. Hänellä on kuntien monipuolisten rakennuttamistoimintojen ja niihin liittyvien kiistakysymysten selvittämisten kautta syvällinen tuntemus rakennusalan sopimuksista. Oksanen on hoitanut tuomioistuimissa lukuisia konsultti- ja urakkariitoihin liittyviä juttuja sekä ratkaissut niitä myös välimiesoikeuksien jäsenenä. Hän on toiminut rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 98 laatimisesta vastanneen työryhmän puheenjohtajana ja kirjoittanut useita alan oppikirjoja, viimeksi Urakkasopimukset YSE 98. Hän on ollut arvostettu luennoitsija eri järjestöjen koulutustapahtumissa samoin kuin korkeakouluissa.
Juuso Hämäläisellä on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus rakennuttamisesta ja valvonnasta. Hämäläinen on yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja Rapp-konsernin yrityksissä, joihin kuuluu esimerkiksi Rapp Valvontakonsultit Oy. Hämäläinen tekee yhä myös hanketyötä projektinjohtajana, viimeisimpänä esimerkiksi Helsingin Pääpostitalon perusparannushankkeessa.
Asianajaja Lassi Nyyssönen on asianajotoimisto Fennon osakas. Nyyssönen on ollut mukana satojen yhtiöiden konkurssi- ja yrityssaneerausmenettelyissä pesänhoitajana, selvittäjänä tai avustamassa näissä menettelyissä. Hänellä on runsaasti kokemusta rakennusalan konkursseista. Nyyssönen hoitaa myös muun ohella rakennusurakoihin sekä asunto- ja kiinteistökauppaan liittyviä riita-asioita.
Antti Heikinheimo on tunnettu ja arvostettu sovittelija. Hän toimi vuosina vuosina 1982–2017 Asianajotoimisto Hannes Snellmanin asianajajana, partnerina ja managing partnerina. Vuodesta 2017 vuoteen 2022 Antti toimi Espoon ja Helsingin käräjäoikeuksissa käräjätuomarina keskittyen yksinomaan sovitteluihin. Hän on samanaikaisesti tehnyt lukuisia yksityisiä sovitteluja, joita jatkaa edelleen.
Pirita Virtanen sovittelee kaupallisia erimielisyyksiä perustamansa Private Mediator Oy:n kautta. Piritalla on useita referenssejä merkittävien rakennushankkeiden sovittelusta, ja hänet tunnetaan esimerkiksi Länsimetron erimielisyyksien sovittelusta. Pirita kertoo tuoneensa ja muokanneensa Yhdysvalloista Suomeen liiketoimintalähtöisen sovittelun, joka eroaa merkittävästi muusta Suomessa ja Euroopassa tunnetusta sovittelusta.
Sakari Pesonen on kiinteistö- ja rakennusalan lehtori Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Hän on aiemmin urallaan työskennellyt rakennusalan yrityksissä Firassa ja Skanskalla. Pesonen on myös maanrakennusliike Ralf Ajalin Oy:n hallituksen jäsen.
Juha Virolainen työskentelee Vison Oy:ssä yhteistoiminnallisten sopimusten, hankintaprosessien ja julkisten hankintojen asiantuntijana. Hän on työskennellyt paljon erilaisten allianssi- ja integroitujen hankkeiden parissa, esimerkkeinä Suomenlinnan tunnelin peruskorjaus ja Tampereen raitiotien projektiallianssi.
Kati Laine on erityisesti rakentamiseen liittyvään riidanratkaisuun erikoistunut asianajaja ja asianajotoimisto Frontian osakas. Hän on aiemmin työskennellyt useita vuosia juristina Bonavalla ja NCC:llä.
Jouni Vihmo on rakennusalan yritysten keskusjärjestön Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti.
Jaksossa kuullaan hallitusneuvos Kirsi Martinkauppia rakentamislain korjaussarjasta ja erityisesti päävastuullisen toteuttajan vastuusta, Teppo Salmikiveä Allianssin sopimusehdoista, asianajaja Mika Pohjosta luottoluokituksista julkisissa hankinnoissa, asianajaja Juho Lönnbladia aikatauluerimielisyyksien ratkaisemisesta, Kiinkon Anu Karvosta itse Rakennuttaminen-tapahtumasta, RAKLI:n Jyrki Laurikaista muun muassa YSE:n uudistamisesta ja Ilmarisen Niina Nurmista urakan vastaanotosta. Lisäksi pysäytellään tapahtuman osallistujia lyhyisiin käytäväkeskusteluihin.
Asianajaja Mikko Rajala on osakas asianajotoimisto Bird & Birdin Riitojen ratkaisu -ryhmässä. Hän on erikoistunut erityisesti rakentamis- ja vuokrausasioihin, rakennus-, IT- ja muihin projektitoimituksiin liittyviin riitoihin sekä riitojen ennaltaehkäisyyn.
Olli Seppänen on professori Aalto-yliopiston rakentamistekniikan laitoksella. Hän tutkii esimerkiksi rakentamisen tuottavuutta, ja on toiminut asiantuntijana useissa rakentamisriidoissa esimerkiksi aikatauluhäiriöiden ja niiden tuottavuusvaikutusten kannalta.
Helena Soimakallio toimii sekä Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n toimitusjohtajana että Teknologiateollisuuden toimintaympäristöjohtajana. Hänellä on liki 30 vuoden työhistoria energiateollisuudesta sekä kiinteistö- ja rakennusalalta, esim. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin toimitusjohtajana. Koulutukseltaan hän on rakennusalan diplomi-insinööri.