Investointien omarahoitusprosentti
Mitä investointien omarahoitusprosentti tarkoittaa
Investointien omarahoitusprosentti mittaa sitä, kuinka suuri osa yrityksen investoinneista sekä kasvuun sitoutuvasta käyttöpääoman rahoituksesta on pystytty rahoittamaan kokonaistulorahoituksella (sisältäen kertaluonteiset erät) ja oman pääoman lisäsijoituksilla.
Laskusääntö
- Investointien omarahoitus-% = 100 x ( kokonaistulos + poistot + oman pääoman lisäsijoitukset ) / käyttöomaisuusinvestoinnit
Katso myös kokonaistulos sekä käyttöomaisuusinvestoinnit.
Vakavaraisuus
- Omavaraisuusaste-%
- Nettovelkaantumisaste-% (Net Gearing)
- Suhteellinen velkaantuneisuus-%
- Nettorahoituskulu-%, rahoitusrasite
- Nettorahoituskulut / käyttökate-%
- Vieraan pääoman takaisinmaksuaika
- Korolliset nettovelat / käyttökate-%
- Lainojen hoitokate
- Rahoituskulujen hoitokate
- Rahoituskuluprosentti keskimäärin
- Investointien omarahoitusprosentti
- Investointien tulorahoitusprosentti
Tulkinta
Kokonaistulos sisältää myös kertaluonteiset ja satunnaiset tuotto- ja kuluerät. Tunnusluku mittaa kokonaistulorahoituksen ja oman pääoman sijoitusten riittävyyttä investointimenoihin.Säilyttääkseen rahoitusrakenteensa yrityksen tulisi pystyä kattamaan osa investointitarpeestaan tulorahoituksensa avulla. Mikäli siihen ei pystytä, yrityksen velkaisuus kasvaa.
Investointien omarahoitusprosentin ohjeelliset arvot ovat seuraavat:
Hyvä | yli 80% |
Tyydyttävä | 50-79% |
Välttävä | 30-49% |
Heikko | alle 30% |
Huomioitavaa
Tunnusluvun vuosittaiset heilahtelut voivat olla suuria, sillä sekä tulorahoitus että investoinnit voivat vaihdella huomattavasti vuosittain.Taseesta laskettuna investoinnit ovat usein nettoinvestointeja ja laskentatapa voi näin ollen olla epätarkka.
Seuraa yritysten taloudellista kehitystä Analysaattorissa
Kun haluat vertailla yritysten taloudellisia tunnuslukuja tarkemmin, tutustu Analysaattoriin. Palvelun avulla voit mm. seurata yrityksissä tapahtuvia muutoksia, vertailla listan yrityksiä muihin yritysryhmiin tai tiettyyn toimialaan.